Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varumärket Mora får elitseriestatus!

Annons

Påskhelgen innebar att vi fick anledning att rita om den del av Dalarnas idrottskarta som omfattar den folkkära ishockeysporten.

Mora tog plats i hockeyns elitserie, samtidigt stod det klart att grannklubben Leksand tvingas börja om på lägre nivå. Redan talas det om ett nytt Återtåg i Leksands blå-vita färger.

Med Mora i elitserien och Leksand bland lagen snäppet under elitnivån, inleds en ny era i Dalarnas idrottshistoria.

Det nya läget innebär många frågor. De kommer att stå obesvarade under några månader framåt. Men svaren får inte dröja särskilt länge. Obeslutsamhet gör berörda parter till förlorare.

Vi är övertygade om att Idrottsdalarna gläds över att Mora kunde nå målet om spel i landets högsta division. Ett bevis för respekten för Mora visade ju också "ärkerivalen" Leksand genom att besegra Skellefteå i avslutningsmatchen. Paradoxalt nog blev det Leksand som säkrade Moras elitplats.

Vi unnar gärna hockeyvännerna i Mora ännu någon dags vinnarrus. Men för både ledare i Mora kommun och de ansvariga i Mora IK måste det snabbt till en tillnyktring. Med hockeylaget i elitserien inleds en ny era. Det innebär en rad tuffa beslut. Räcker spelarmaterialet? Har klubben en organisation som pallar för elitserien? Vad är skattebetalarna beredda att bistå med?

I Leksand inleds en liknande process. Hur ska Leksand så snabbt som möjligt ta sig upp till ishockeyns finrum igen?

Vi som kan se den förestående processen från sidan, noterar bland andra följande frågeställningar:

n Vilken av klubbarna har bäst "tumme" med sportens sponsorer? Rimligen innebär den nya situationen en konkurrens om fördelningen av pengarna från både regionala och nationella sponsorer.

n Får Mora IK respons (pengar) från Mora kommun för behovet av en utbyggd ishall?

n Vad händer med utbyggnadsplanerna av ishallen i Leksand? Är det rimligt med en Ejendal Arena med ett lag som inte ens spelar i elitserien?

n Borde inte hockeyansvariga i Leksand och Mora ta sig en allvarlig diskussion om ett ökat samarbete i syfte att säkra att Dalarna har åtminstone ett lag som långsiktigt befäster en plats i elitserien?

För vem vet: Om ett år kanske Dalarna står helt utan elitrepresentation på grund av vår oförmåga att samarbeta?

Ändå måste nu Mora få chansen att visa vad klubben och kommunen förmår. Mora har ett starkt varumärke. I modern tid, mest tack vare Vasaloppet. Under det närmaste året kommer dessutom Mora att förknippas med ishockey på elitnivå. Det ger Moras varumärke en ökad kvalité.

Mora kommer på ett annat sätt än tidigare att uppmärksammas i medierna. Det innebär en möjlighet att förstärka Mora som en ort att satsa på.

Leksand har skickligt utnyttjat hockeylaget som PR-män för kommunen. Den chansen kommer säkert också Mora att utnyttja. Mora kan ju med trovärdighet framhålla att klubben/orten satsar på egna förmågor och lokala produkter som leder till framgång.

Det är ett varumärke som imponerar!

Mer läsning

Annons