Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varumärket Dalarna är starkt

/
  • Mötesplats. Birgitta Jensen och Per-Erik Dybeck, med fritidshus i Nyhammar, kom till Dalarnas hus i hopp om att träffa bekanta från Dalarna. De blev väl mottagna personalrekryterarna Bo Andersson, Borlänge och Peter Wahn, Ludvika
  • Till Dalarna. Marie och Per Boman i Sundbyberg fick alla tänkbara argument av Nadja Silinski vid Samarkand/High Voltage Valley för att flytta till Dalarna.

Annons

Kontaktsökningen via internet i förra veckan blev en framgång. Under några intensiva kvällstimmar noterades 3 000 besökare på den specialdesignade besökssidan för intresserade som ville undersöka möjligheten till både jobb och bostad i länet. De 200 beslutsfattarna från näringslivet, kommunerna och länsnivån fick drygt 500 frågor och 700 personer valde att titta på direktsändningen via webb-tv. Intresset för Dalarna var fantastiskt.

Den lyckade nätsatsningen fick en framgångsrik fortsättning under veckoslutet då Borlänge, Falun, Ludvika, Säter och Gagnefs kommuner hyrt in sig i Dalarnas hus i Stockholm. Tillsammans med personal från länsarbetsnämnden, Vägverket, polisen, näringslivsorganisationer och några större företag tog kommunfolket emot inbjuda stockholmare för att locka dem att flytta till Dalarna.

En jämn ström av unga stockholmare, många av dem med någon form av tidigare koppling till länet, sökte sig till den numera väletablerade mötesplatsen när det ska diskuteras angelägna dalafrågor i Stockholm. De många informatörerna välkomnade med ett professionellt bemötande och det knöts viktiga kontakter. Det var lätt att notera att många av dem kan få en lyckad fortsättning i form av nya invånare till Dalarna.

Marie och Per Boman från Sundbyberg, hon lärare, han tekniker, kom till Dalarnas hus för att diskutera möjligheten till jobb och bostad i Säter, Ludvika eller Smedjebacken. Efter sitt timslånga besök hade de fått en rad alternativ att ta ställning till, tack vare att informatörerna från Dalarna samverkade och presenterade ett samlat utbud. Aktiviteten i Stockholm var välgörande fri från kommunalt revirtänkande.

Utvecklingsbolaget MittDalarna, som samordnade aktiviteten i huvudstaden, har anledning att känna belåtenhet. Genom att underhålla kontakterna med dem som kom till Dalarnas hus i helgen, kommer också Dalarna att få nya invånare. Hur många är omöjligt att avgöra i dag. Varje lyckad "värvning" ökar chansen för positiva följdverkningar med ökad inflyttning till länet som resultat.?

Inga enstaka aktioner räcker förstås för att vi ska få en positiv befolkningsutveckling. Men som inslag i den långsiktiga strategin har den senaste veckans initiativ varit positiva.

Mer läsning

Annons