Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen lockar till nattlig promenad

Annons

Det har varit kvävande hett i en vecka och det är inte så lätt att somna. Och lyckas man med det konststycket, varar det inte så länge. Det är svårt att sova gott i 28 graders värme.

Därför blev jag inte så förvånad när jag hörde att han gick ut vid tretiden på morgonen. Han sover illa och känner sig orolig och rastlös av värmen, och så dags finns det en stunds svalka att få. Det är nästan så att natt blir dag och i denna värme går han ofta ner i nedervåningen och lägger sig en stund. Vi har alltid gästrummet redo för man vet ju inte vilken dag barnen plötsligt står på trappan för att förgylla tillvaron någon dag för sina föräldrar.

Först tänkte jag göra honom sällskap men efter moget övervägande låg jag kvar och hoppades på att få ytterligare några timmars sömn. Även om jag alltid känner mig betydligt piggare på sommaren, krävs det sömn för att klara arbetsdagen, visserligen bara en halv sådan, men dessutom skulle jag köra 37 mil denna fredag då min första semesterperiod började.

Jag gav upp vid halvsextiden och körde i gång med arbetet. Några timmar senare var det dags att ge sig iväg. Jag var övertygad om att han kommit hem igen, men det slog mig att jag inte hört honom ropa på sedvanligt vis. Han har gott om kompisar men jag brydde mig inte om att ringa runt.

Fem dagar senare kom vi hem igen. Grannen kom omedelbart och berättade att Sixten inte synts till över huvud taget under vår bortavaro. En stor sorg lade sordin på stämningen. Ständigt tyckte jag mig höra hans välbekanta stämma men det var fel varje gång. Vi beslutade att ringa till polisen nästa dag.

Så på eftermiddagen när jag lite håglöst pysslade i trädgården, hörde jag hans välbekanta stämma. Jag rusade in i köket och precis som om ingenting hänt satt han och åt glupskt och ivrigt.

Sedan en vecka tillbaka känns huset tomt och trist. Det är inte Sixten som är sommarkatt. Det är jag.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons