Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen håller andan

Annons

En av efterkrigstidens mest hyllade och hatade ledare är på väg från jordelivet. Yasser Arafat ligger på sin dödsbädd och världen håller andan inför vad som nu ska hända i Mellanöstern.

Den första stora prövningen blir Yasser Arafats begravning. Han har själv begärt att få sin sista vila på Tempelberget, en av de allra viktigaste religiösa platserna för både judar och muslimer.

Men hundratusentals sörjande palestinier på Jerusalems gator på väg mot Tempelberget måste vara ett mardrömsscenario för den israeliska ledningen. Förutom att det skulle kunna bli en explosivt aggressiv stämning med våldsamheter och attacker, skulle det också djupt uppröra många judar.

Yasser Arafat ses av många, och det inte utan anledning, som det israeliska folkets största fiende. Han grundade terroristorganisationen al Fatah redan på femtiotalet och ledde sedan genom PLO terroristverksamhet i Mellanöstern under åtskilliga decennier.

Den beskedlige tomteliknande figur i toppluva som i förra veckan vinkade från sängkanten på ett sjukhus har inte mycket gemensamt med den hårdföre terrorist Arafat faktiskt var. Det är därför kanske lätt att tycka att de israeliska synpunkterna är överdrivna.

Men mardrömmen i Mellanöstern fortsätter. Att Yasser Arafat snart är borta kan snarare förstärka den känslan. Han var mycket dålig på att delegera ledarskapet under sin livstid: därför har splittring, fiendskap och aggressioner nu stora förutsättningar att bli dominerande.

Mellanösterns terrorister kommer inte att sörja den gamle ledaren på ett stillsamt sätt, det kan garanteras.

Mer läsning

Annons