Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargskytt i fängelse

Annons

Ett halvår bakom galler blev straffet för en lantbrukare i Dalsland, som skjutit en varg som attackerade hans och grannens får. Vargen är fridlyst och jaktbrott ska straffas strängt.

Det är dock skillnad på tjuvjakt och att värna sina tamdjur mot attackerande rovdjur.

Låt oss först en gång för alla fastslå följande:

Vargen tillhör Sveriges ursprungliga fauna och ska finnas i våra skogar! Varg - liksom lo och järv - måste under överskådlig tid skyddas genom fridlysning.

Samtidigt är det rimligt att djurägare har rätt att under bestämda omständigheter värna sina tamdjur mot attackerande rovdjur. Detta föreslås också av EU.

Det viktiga i sammanhanget är att lagen utformas så, att tjuvjakt på varg inte behändigt kan maskeras till värn mot rovdjursangrepp.

Rättsläget i frågan har varit oklart. Det framgår av att den dalsländske bonden friades i tingsrätten men dömdes till sex månaders fängelse av hovrätten.

Till saken hör vidare att mannen själv omedelbart underrättade polisen om det inträffade.

Man ska inte "kvälja dom", som den gamla, juridiska termen lyder. Att offentligt kritisera domstolars domar var förr straffbart. Likväl dristar vi oss till kommentaren att hovrättens dom i det dalsländska fallet är befängd i sin hårda formalism. Sex månaders fängelse är orimligt hårt. En tidigare ostraffad person, som anmält sig självmant, borde rimligtvis ha fått villkorligt, om lagen i sin nuvarande skrivning inte medger ett frikännande.

För övrigt misstänker vi att hovrättsdomen motverkar lagens syfte - att skydda våra svaga rovdjursstammar från utrotning.

Åtskilliga djurägare har inte den aktuelle lantbrukarens rättskänsla och medborgarsinne. Inför risken av ett kännbart fängelsestraff struntar många i att anmäla sig själva. De skjuter, gräver ned och håller tyst.

Det är ingen bra utveckling. Djurägarna måste säkert veta att de vid regelrätta rovdjursattacker på tamdjur har rätten på sin sida. Jordbruksdepartementen har segat länge nog med lagens omarbetning utan att komma till skott.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons