Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargfrågan kan rädda Jones

Annons

För oss som är intresserade av den politiska processen och alla de turer som föregår ett val, blir de närmaste dagarna en spännande väntan inför valet på söndag.

Även om mycket ännu kan inträffa som påverkar utgången av riksdagsvalet, gissar jag att kommunalvalet i Dalarna redan är avgjort!

Jag tror nämligen inte att utspel på kommunalpolitisk nivå som kommer under den här veckan påverkar valets utgång i länets kommuner.

De flesta röstberättigade kommuninnevånare har bestämt sig, men vi får ändå vackert vänta till sent på söndag kväll innan vi vet hur det gått.

Under de närmaste dagarna ska jag ta temperaturen på valrörelsen i några av länets kommuner. Jag börjar min exposé i Rättvik.

Jag har tidigare skrivit att jag inte tror på något maktskifte i Rättvik. Det beror främst på att centerns kommunalråd Jonny Jones efter en svag inledning på mandatperioden vuxit till sig och fått ordning både på sin privata situation och den kommunala verksamheten.

Men för att det borgerliga blocket ska behålla sin maktställning måste förstås både centern, moderaterna och folkpartiet få starkt stöd av väljarna.

Det tror jag att de får eftersom Rättvik inte "skakats" av någon större skandal. Dessutom har kommunledningen visat framfötterna genom att försöka lyfta fram Rättvik som en minst lika intressant inflyttningskommun som Leksand.

Småskalighet inom skola och omsorg, försköningen av Rättviks centrum, visionen om en konferensanläggning i Sjurberg och centerutspelet om jaktkravet på varg är inslag som kommer att skapa framgång för den sittande majoriteten. Kan sedan centern och moderaterna enas om framtidspolitiken i Rättvik blir det borgerliga samarbetet ännu vitalare och blir det en "Leijonborg-effekt" i valresultatet på söndag så kommer också folkpartiet lokalt att gå stärkt ur valet.

Så även om socialdemokraterna under de senaste veckorna försökt peka på några tillkortakommanden hos den nuvarande majoritetens sätt att styra - det gäller framför allt bristande personalresurser inom vård och omsorg - tycker jag att det mesta talar för en borgerlig valseger i Rättvik.

För en månad sedan, då opinionssiffrorna tydde på att socialdemokraterna på riksnivå tycktes gå mot en jätteseger, skulle en så kallad "Persson-effekt" kunnat innebära att Rättviks lokala socialdemokrater fått extra vind i seglen. Som läget är i dag kan socialdemokraterna knappast räkna med någon större draghjälp av Göran Persson på den lokala fronten.

Socialdemokraternas Anki Dåderman återkommer inte som kommunalråd i Rättvik efter valet på söndag. Jonny Jones får fortsätta att hålla i taktpinnen!

Mer läsning

Annons