Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen berör

Annons

Det är uthärdligt, men trist, att medierna inte åtnjuter större förtroende bland människor som bor i rovdjurstäta områden. Men det är förstås värre att politiker och myndigheter har en så låg trovärdighet hos de människor som lever i trakter där varg och björn är en del av vardagen. Det är trots allt politiker som formar och myndigheter som verkställer den nationella rovdjurspolitiken.

Jan Perjons, Mockfjärdsbo med ett genuint jakt- och naturintresse, har verkligen inte sparat någon möda för att ge trovärdighet åt sin undersökning av lokalbefolkningens syn på rovdjurspolitiken. Själv rovdjurspanare under många år har han förstås haft anledning att fundera över hur människorna i Dalarnas vargland ser på rovdjuren. Undersökningen refereras på nyhetsplats i dagens tidning.

Det förvånar säkert många aktörer att acceptansen för varg är så hög bland människorna som bor i de byar och gårdar i trakten av Fredriksberg, Nås, Lövsjön och Yxsjöberg, som omfattas av undersökningen. Möjligen är undersökningen därför också ett varsel om utfallet i de folkomröstningar som planeras i kommunerna runt Siljan.

Den mest vargkritiska gruppen är jägare som vill jaga med löshund. De enskilt viktigaste frågorna är uppenbarligen informationsbehovet och en förändring av jaktstadgans paragraf 28.

Jag är inte särskilt förvånad över att vargspårare, forskare och lokala jägare åtnjuter det största förtroendet hos lokalbefolkningen. Vilka andra kan problematiken bättre? Det som blir den viktigaste slutsatsen av Perjons enmansutredning är behovet av en förändrad attityd från berörda myndigheter, en justering av jaktstadgan så att hotade hundar och tamdjur får ett utökat skydd och att informationen ges till dem som verkligen berörs och inte huvudsakligen riktas till intresserade långt från problemområdet.

Jan Perjons har gjort rovdjursfrågan en stor tjänst genom sin enkätundersökning. Äntligen har vi fått åsikter från den grupp som hittills fått stå vid sidan vid alla debatter, utredningar och synpunkter som berört den kontroversiella vargförekomsten.

CHRISTER GRUHS KRISTDEMOKRATEN JOSEPH CHRISTENSON VAR INTE NÅDIG MOT MIGRATIONSMINISTERN NÄR FN I GÅR HÖGTIDLIGHÖLL VÄRLDSDAGEN FÖR FLYKTINGAR.

Mer läsning

Annons