Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tycker inte V att Macron är bättre än Le Pen?

Det är nu bara att hoppas att Emmanuel Macron vinner den andra omgången av det franska presidentvalet. Det tycker också de flesta svenska partier. Undantagen är Sverigedemokraterna, som föredrar Marine Le Pen, och Vänsterpartiet, som inte har tagit någon ställning. Hur kan Vänsterpartiet inte tycka att liberale Macron är bättre än extremnationalisten Le Pen?

Annons

Det blir vänsterliberale Emmanuel Macron och Nationella frontens Marine Le Pen som går vidare till andra omgången i det franska presidentvalet. Det var inte oväntat, eftersom opinionsmätningarna pekade på just detta. Men efter flera val med missvisande mätningar fanns det ändå en stor osäkerhet.

Det här innebär att kandidaterna från de båda statsbärande partierna i Frankrike, Republikanerna och Socialistpartiet, har slagits ut. Socialistpartiets kandidat Benoit Hamon fick bara drygt sex procents stöd, vilket är katastrof för det parti som i dag innehar presidentprosten.

Nu är det bara att hoppas att Emmanuel Macron vinner den andra presidentomgången. Men tyvärr är segern inte säker, även om Macron har en klar ledning i opinionsmätningarna.

Nu är det bara att hoppas att Emmanuel Macron vinner den andra presidentomgången. En fransk president som är extremnationalist vore en katastrof för Frankrike och Europa.

Allt borde också peka på en säker seger för Emmanuel Macron. De franska väljarna borde massivt stödja honom på samma sätt som de 2002 stödde Jacques Chirac när han ställdes mot Jean Marie Le Pen. Såväl Benoit Hamon som Republikanernas kandidat François Fillon har också uppmanat sina väljare att rösta på Emmanuel Macron i valets andra omgång.

Men tyvärr är segern inte säker, även om Macron har en klar ledning i opinionsmätningarna. En del konservativa väljare kan föredra nationalisten Le Pen före den EU-positive Macron. En del vänsterväljare kan föredra Le Pens idéer om stängda gränser och importtullar i stället för Macrons liberala politik.

De flesta svenska partier hoppas också att Emmanuel Macron blir ny fransk president. Men inte alla. Sverigedemokraterna stödjer, inte överraskande, Marine Le Pen. Och Vänsterpartiet har ännu inte sagt vilken av kandidaterna man föredrar.

Vänsterpartiets tystnad är talande. Vänsterpartiet brukar ju ta avstånd från sitt kommunistiska förflutna och från Sovjetkommunismen. Trots det har Vänsterpartiet entusiastiskt stött Jean-Luc Mélenchon i det franska presidentvalet, trots att denne är en kommunist av den gamla stammen och till exempel tycker att det var rätt att Sovjetunionen invadera Tjeckoslovakien 1968. Enligt Vänsterpartiet var han alltså en bättre kandidat än Socialistpartiets kandidat Benoit Hamon, trots att denne befinner sig på partiets vänsterkant och ideologiskt sett därför har mycket gemensamt med svenska vänsterpartister.

Vänsterpartiet brukar ju ta avstånd från sitt kommunistiska förflutna och från Sovjetkommunismen. Trots det har Vänsterpartiet entusiastiskt stött Jean-Luc Mélenchon i det franska presidentvalet, trots att denne är en kommunist av den gamla stammen

Vänsterpartiet brukar också ta kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna. Jean-Luc Mélenchons inställning till Nationella Fronten tycks dock vara en annan. Han har inte rekommenderat sina väljare att rösta på Emmanuel Macron i den andra omgången i presidentvalet, utan har vägrat att ta ställning mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Vänsterpartiet stöder alltså en presidentkandidat som är gammelkommunist och som vägrar ta ställning mellan en extremnationalist och en liberal mittenpolitiker. Partiledaren Jonas Sjöstedt har inte eller uttalat sitt stöd för Emmanuel Macron gentemot Marine Le Pen i andra presidentvalsomgången. Vänsterpartiets inställning till demokrati och främlingsfientlighet är uppenbarligen inte lika entydig som partiföreträdare försöker påskina.

Mer läsning

Annons