Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tiger Alf Johansson?

Annons

Vid midsommartid skrev socialdemokraten Widar Andersson en uppmärksammad debattartikel i denna tidning.

Andersson ifrågasatte kompetensen bland de politiker som ska driva miljardföretaget Landstinget Dalarna och föreslog att landstingsfullmäktige skulle bilda ett helägt Dala Sjukvård AB och överlåta driftansvaret till detta bolag.

Widar Anderssons starkaste argument för att sätta hela eller delar av hälso- och sjukvården på bolag är omtanken om framtiden för den solidariskt finansierade sjukvården.

Som framgått har Anderssons utspel mötts av många kommentarer, både från politiker och enskilda med synpunkter på dagens sjukvård i länet.

Men inte en enda socialdemokrat har vågat(?) eller velat framträda med en kommentar. Inte ens Alf Johansson, landstingsrådet med stor makt när det gäller sjukvården i Dalarna, har tagit till orda för att bemöta eller ens kommentera Widar Andersson.

Hur ska denna tystnad från landstingsledningen tolkas?

Jag har stor respekt för Alf Johanssons arbetsbörda, särskilt i tider av ohälsa också inom landstingsledningen. Men jag befarar att det inte är arbetsbelastningen som styr Alf Johanssons tystnad.

Det är något annat och typiskt agerande för socialdemokratin när den upplever att den angrips från de egna leden.

Det är Widar Anderssons synpunkter och åsikter som ska tigas ihjäl.

Den socialdemokratiska ledningen kan inte tåla att "borgerliga" värderingar torgfors av en aktiv och erkänd partivän som Widar Andersson. Här har vi den troliga orsaken till Alf Johanssons tystnad i en debatt som borde vara självklar att föras inför en intresserad offentlighet.

En majoritet i landstingsfullmäktige har nyligen klubbat igenom en skattehöjning med 80 öre. Eftersom flera kommuner i länet också höjer skatten blir Dalarna ett högskattelän som kan bli en belastning för oss.

Det tycker tydligen också flera kommunalråd som på Borlängekommunalrådet Peter Hultqvists (s) initiativ nu vill ha en samverkan mellan kommuner och landsting när det gäller den framtida skatteutvecklingen.

Det är, tycker jag, svårt att bedöma trovärdigheten i utspelet från Peter Hultqvist och övriga politiker som ställt sig bakom förslaget till samordning.

Under förra mandatperioden tvingades socialdemokrater och vänstern överge ett löfte om att återställa en "tillfällig" skattehöjning och i länets olika kommuner finns lika många ambitionsnivåer som kommuner.

Vill exempelvis kommunerna i Region Siljan rätta sig efter Peter Hultqvists kommandon? Knappast!

Dessutom, om inte Alf Johansson ens vill diskutera alternativa driftsformer och ta upp diskussionen med Widar Andersson om landstingets roll i framtiden, tvivlar jag starkt på att det blir någon hållbar allians för en politik som dämpar viljan att höja skatten när vi snart står inför nya kostnadsökningar i den offentliga verksamheten.

Ingen kan säga att vi har en usel sjukvård i dagens Dalarna. Tvärtom, den är bitvis mycket bra!

Men landstinget har en usel ekonomi. Det är ett problem som måste diskuteras för bristen på pengar riskerar att försämra vården.

Det vet jag också att Alf Johansson anser. Därför kommer han snart att ta till pennan!

Mer läsning

Annons