Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför är världen så beskaffad, att ens opium skänker större lycka än alla filosofiska traktater tillsammans"

Annons

Maxtaxefarväl

Barn är olika. Familjer är olika. Därmed är det också en självklarhet att vi borde ha en barnomsorg som kan få vara olika. Men så är det tyvärr inte. Åtminstone inte i det socialdemokratiskt styrda Maxtaxesverige.

Centerpartiet har sedan tidigare lagt fast vår syn på hur föräldraförsäkringen bör vara konstruerad. Vi vill ha höjda golv och höjt tak för att både göra det möjligt för dem som i dag står utanför försäkringssystemet att erhålla en rimlig ersättning samt att i andra änden stimulera att fler pappor tar ut föräldraledighet.

Vi förslår också dubbelt barnbidrag för barn i åldern 1-4 år. En effekt av detta förslag är att göra det möjligt att kunna minska sin arbetstid när barnen är små. Dessutom vill vi ge mammor och pappor rätt att kunna vara tjänstledig upp till halvtid under en längre period. Därför vill vi ge rättighet att vara tjänstledig upp till halvtid tills barnen är åtta år.

Ytterligare en viktig byggsten i vårt förslag till familjepolitik är att införa en modell med barnomsorgspeng. Centerpartiet vill ge familjerna makten över barnens dagliga omsorg. Det ekonomiska stödet bör därför följa barnet, inte fördelas på politisk väg. En bra metod för detta är införandet av en barnomsorgspeng som familjen kan använda för att köpa den barnomsorg som passar dem bäst.

Utöver de traditionella formerna av barnomsorg i offentlig, privat eller kooperativ regi, ger en peng större möjligheter för familjedaghem och öppna förskolor att konkurrera. Vi kan också se att många kommer att vilja ha mer flexibla lösningar, som 3- eller 4-familjersomsorg, där föräldrarna turas om att bära ansvaret (och då uppbär ersättning för detta). Det kommer därmed att bli mycket lättare att finna en omsorgsform som passar den egna familjen och arbetssituationen. Det är dessa fördelar centerpartiet vill uppnå när vi nu säger farväl till maxtaxan.

KENNETH JOHANSSON

ANNIKA QARLSSON

Kenneth Johansson är riksdagsledamot och socialpolitisk talesman för centerpartiet och Annika Qarlsson är riksdagsledamot och förbundsordförande för Centerkvinnorna.

Mer läsning

Annons