Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdighet i psykiatrin

Annons

Vi vet ännu inte ett dugg om det finns något samband mellan bristerna i psykiatrin och det senaste vansinnesdådet, denna gång i Linköping. Det är lätt att psykiskt sjuka stämplas och därmed får ett än större lidande. Det måste gång på gång upplysas om att det är mycket få psykiskt sjuka som begår våldsbrott.

Inlägget | Psykiatrivården

Oron är ändå berättigad. Utarmningen av psykiatrin har fått pågå länge i Sverige och i Dalarna. Dramatiskt färre vårdplatser, 35 000 vårdplatser har blivit 5 000 på drygt tio år, brist på mellanvårdsformer och brist på att "hålla i" den sjuke via öppenvårds- verksamhet och genom regelbundna återbesök. I Dalarna återstår endast 24 vårdplatser och jourlinjen har tagits bort för norra länsdelen.

Barn- och ungdomspsykiatrins kötider från sex månader till två år och även akutkö, har fått föreligga år efter år. Det är oacceptabelt. Trots vår vetskap om att det barnet inte får i dag kommer att kosta desto mer framöver både för den enskilde och samhället.

Vi begär en ny politik:

n 1. Det behövs en organisatorisk förändring som kan ta ansvar för den enskildes vårdbehov, samverka och förebygga ohälsa. Ett visst mått av ökat tvång för att medicinering i öppenvård ska fungera kanske behövs, men en viktig iakttagelse från Norges satsning på psykiatrin är att tillgänglig vård minskar behovet av tvång.

n 2. Politiken måste kräva behandlingsresultat av psykiatrin. De olika behandlingsinriktningarna måste komma till mer av enighet om vad som behöver göras.

n 3. Psykiatrin måste få ett väsentligt resurstillskott, för att få en lika hög prioritet som kroppssjukvården. Psykiatrisamordnaren Anders Milton har bedömt att det krävs ungefär två miljarder kronor för "de mest akuta behoven" och att resurstilldelningen måste bli varaktigt högre och ökas successivt under en åttaårsperiod.

Likväl väljer socialdemokrater, vänster- och miljöpartister kortsiktigheten med ett anslag på 500 miljoner kronor 2005 och 200 miljoner 2006. Kristdemokraterna anser att vi måste ta psykiatrisamordnaren på fullt allvar och anslår 925 miljoner kronor mer än vänsterkartellen för perioden 2005 - 2007.

Civilisationsnivån kan värderas genom hur vi tar ansvar för de mest utsatta och de som inte kan tala för sig. Det är hög tid för statushöjning och värdighet i den psykiatriska vården.

ULRIK LIINDGREN

BRIGITTA SACRÉDEUS

Ulrik Lindgren (kd) är riksdagsman och Birgitta Sacrédeus (kd) är oppositionsråd i landstinget

Mer läsning

Annons