Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värderingarnas tragik

Annons

Skrapar man på fasaden som vi svenskar så ofta vill stoltsera med -jämställda och fördomsfria- skönjs alltså ytterligare en dimension av integrationsproblematiken i Sverige, även om det går att sätta några metodologiska frågetecken kring undersökningen.

Exempelvis att jämföra Maria med Mohammed. Studien visar ju även att kvinnor och män bemöts olika oavsett nationalitet. Maria inbjöds till visning dubbelt så många gånger som Erik. Alltså skulle man kunna hävda att Erik diskrimineras på grund av kön.

Hur som helst borde ingen vifta bort dessa indikationer. De stärks av faktumet att bostadsmarknaden näst arbetsmarknaden var det område där flest fall av diskriminering anmäldes förra året. Av de cirka 200 anmälningar till DO - ombudsmannen för etnisk diskriminering, kommer endast tre fall prövas i domstol. Bedrövliga siffror som förklaras avsvår bevisprövning. Hur säkerställer man att nekandet till bostad beror på etnisk tillhörighet?

Problematiken har uppmärksammats av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) som nyligen bestämde att såväl diskrimineringslagar som tillsynsmyndigheterna ska göras om. - Vi ska göra en översyn om situationstestning kan användas som bevismaterial. Det skulle underlätta mycket, men det är inte självklart att det går, säger Sabuni i Dagens Nyheter i måndags.

Metoden "situationstestning" är forskningsetiskt omstridd. Ska myndigheter, likt Växjö-undersökningen, tillåtas utge sig för att vara fiktivt sökande personer med utländskt påbrå? Har hyresvärdar, trots hopplöst omoderna värderingar, inte rätt att få veta när de blir kontaktade av myndigheter? Ska man som privatperson behöva vara misstänksam vid varje telefonsamtal?

Oavsett om man har rent mjöl i påsen eller inte, så känns det tvivelaktigt att rättfärdiga den sortens metoder för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden. Det väcker diskussionen om var gränsen för granskningar ska gå till liv.

Ändamålen helgar inte alltid medlen.

Få torde ifrågasätta boendets betydelse för invandrares möjligheter till lyckad integration. En uppgift som inte uteslutande tillfaller politikerna. Det är hög tid att varje svensk medborgare stannar upp och rannsakar sig själv.

Att spela teater löser inte invandrarfientliga värderingar Situationstestning skulle troligen resultera i att fler hyresvärdar döms i domstol - men sannolikt skulle värderingarna bestå och änn ett problem födas i form av minskat förtroende för myndigheter.

Minskad tillit betyder ökat demokratsikt underskott. Problem som rör värderingar låter sig inte lösas enkelt.

Häri ligger en viss tragik.

Mer läsning

Annons