Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var med och fråga Mona

Annons

Gå i opposition mot sig själv. Det gamla tricket måste socialdemokraterna upprepa om de ska ha någon chans att klamra sig fast vid regeringsmakten efter nästa val.

Och svaret på vad (s) vill göra åt arbetslösheten, alla brister i trygghetssystemen och den offentliga verksamheten borde börja komma i morgondagens förstamajfirande om partiet ska ha någon chans.

Du som vill kan vara med och ställa frågorna.

Förra lördagen berättade jag att jag tillfrågats av den borgerliga alliansen om att skriva en krönika till deras gemensamma hemsida. I morgon ska jag vara "programledare" när socialdemokraterna i Falun förnyar första maj.

Som chefredaktör för en oberoende liberal tidning, med betoning på oberoende, är det utomordentligt trevligt när uppdragen fördelar sig över hela det politiska fältet. Och från och med i dag tar vi ett steg till för att bredda och stimulera debatten.

Du som har synpunkter på vad vi skriver här på ledarsidan eller har idéer om vad vi borde ta upp kan delta via SMS eller genom att gå in på tidningens hemsida och klicka på "Tyck om ledaren".

Vår ambition är att få igång en levande daglig diskussion på nätet om politik och andra samhällsfrågor. Emellanåt kommer vi också att publicera inläggen här i papperstidningen.

I dag har du alltså chansen att tycka till om vad socialdemokraterna borde svara på i morgon på första maj. I stället för traditionella tal på arbetarrörelsens kamp- och högtidsdag ska det nämligen bli soffprogram i Faluns Folkets Hus.

I panelen sitter samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin, kommunalrådet Jonny Gahnshag, LO:s Lena Jonsson och SSU:s Sofia Knöös. Och jag ska alltså hålla ordning på samtalet och ställa frågorna.

Jag kommer givetvis att undra hur arbetslösheten ska gå ner. Trots flera år av försäkringar om att sysselsättningen snart kommer att öka är den lägre nu än för ett år sedan. "Något nytt har hänt i svensk ekonomi som vi inte förstår", säger LO:s chefekonom Dan Andersson i Dagens Industri. Frågan är om regeringen förstår och har någon lösning.

Andra frågor som kräver ett svar är vad som ska göras åt den enligt Mona Sahlin själv "misslyckade integrationspolitiken", hur förtroendet för försäkringskassan ska återupprättas och vilka förändringar som väntar i trygghetssystemet. Hur kan ekonomin vara så god samtidigt som det fattas pengar till vård, skola, omsorg och fler poliser?

Och hur ska socialdemokraterna återupprätta förtroendet efter alla affärer med gräddfiler till lägenheter, företrädare som lyckas få tredubbla pensioner och SSU-are som fifflar med medlemssiffrorna?

Det saknas alltså minst av allt frågor, men den övergripande, alldeles avgörande för socialdemokraternas fortsatta maktinnehav är som vanligt: Kan partiet göra trovärdigt att bristerna i samhället har större chanser att rättas till med nuvarande regering än med en ny borgerlig?

För att det ska bli en riktigt intressant utfrågning behöver jag hjälp. Det finns säkert massor som jag glömt. Greppa därför mobilen eller logga in!

023-936 15

Mer läsning

Annons