Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns rättvisan?

Annons

När en enig tingsrätt avkunnade sin dom mot den man, som åtalats för mord på Marie Samuelsson i Äppelbo, drog hennes släktingar och vänner och hela det lilla samhället en suck av lättnad.

Efter en lång och hemsk tid kunde man återgå till en någorlunda normal vardag, om än präglad av kusliga minnen. Troligtvis fanns det knappast någon som ifrågasatte det rättvisa i tingsrättens utslag.

Nu ska såren rivas upp igen och advokat Per Borgblad ska försvara den dömde, när fallet tas upp till prövning i hovrätten.

Borgblad, som för några år sedan i tidningen hävdade att "sanningen är ointressant" i juridisk mening, torde vara ganska ensam om att anse, att den dömde har utsatts för justitiemord.

Jag utgår från att Borgblad i pressen följt denna tragiska historia och att han tagit del av rättegångsprotokollet och domskälen. Om så är fallet, är det häpnadsväckande att han tycker, att något talar för att någon annan än Brandt är skyldig till gärningen.

Jag har ett intryck av att vissa advokater gärna vill visa upp sin juridiska retorik och om möjligt mäta sig med "kändisarna" Henning Sjöström och Leif Silbersky.

Advokater av den gamla stammen ingav stor respekt. Sveriges främste brottmålsadvokat under 1900-talet, Hugo Lindberg, sade en gång, då han avsagt sig ett försvarsuppdrag: "Jag kan inte försvara och försöka få frikänd en människa, som jag anser är skyldig".

Hugo Lindberg ansåg inte, att sanningen var betydelselös.

Ibland avkunnas de mest häpnadsväckande domar. Exempelvis; En man som våldtagit en sexårig flicka får ett lindrigt straff för att den lilla inte gjort motstånd. Alltså har han inte behövt använda våld, och då är det inte våldtäkt!

I fallet Lindome slog två gärningsmän ihjäl en åldring, men båda frikändes, då det inte kunde bevisas, vem som utdelat det dödande slaget.

Var finns rättvisan? Är de, som stiftar lagar helt annorlunda än vi vanliga människor? För använde man uttrycket "Vanligt sunt förnuft".

Alf Henriksson skrev en gång: "Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt som folk tror".

Inom juridiken tycks vanligt sunt förnuft vara en okänd företeelse.

Kan vi känna trygghet i det svenska rättssamhället?

Nils Holgersson, Vansbro, är pensionerad adjunkt

NILS HOLGERSSON

Mer läsning

Annons