Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fanns Johanssons 181 utryckningspoliser?

Annons

Polisens brist på resurser och den framtida organisationen av polisens verksamhet i Dalarna, är alltjämt ett hett diskussionsämne.

Debatten får naturligtvis också näring av det faktum att en stad som Falun periodvis står utan polis med möjlighet att ingripa vid pågående brottslighet.

När länspolismästare Matts Johansson för ett par veckor sedan i tidningen (se faximil här intill) beskrev att det finns för närvarande 160 poliser i länet till förfogande när det gäller utryckningsverksamheten. Dessutom, framhöll Matts Johansson, har polisen tillgång till 12 personer vid trafikpolisen och 9 vid spaningsroteln för akuta uppdrag.

När allmänheten ringer polisen och berättar om en pågående stöld i en butik eller ett misstänkt bilinbrott, måste det finnas polis att skicka i väg i en kommun av Faluns storlek. Allt annat är orimligt och absurt i ett land som vill framstå som en rättsstat.

Likväl inträffar det att det inte finns någon polis som kan bistå allmänheten.

De exempel jag nämner härrör från händelser i Falun under den senaste veckan.

I det kanske mest remarkabla fallet gällde det en butik i centrala Falun som drabbades av besökare som bevisligen var ute för att stjäla. Stöldförsöket upptäcktes och de misstänkta tjuvarna rusade ut på gatan, förföljda av personer i butiken som tog upp förföljandet samtidigt som de försökte påkalla hjälp från polisen i Falun. Men närmaste polispatrull fanns i Borlänge och var ohjälpligt långt borta för att kunna bistå Faluborna.

Han-Olof Pettersson, som driver Intersportbutiken i Falun, ringde och närmast vädjade om att ge uppmärksamhet åt vad som pågår i samhället.

Sporthandlaren i Falu centrum är förtvivlad över den tilltagande kriminaliteten, samtidigt som samhället har en allvarlig brist på polisresurser.

Hans-Olof Pettersson är glad över att den moderate riksdagsmannen Rolf Gunnarsson från länet tar upp polissituationen i riksdagen. Samtidigt efterlyser han ett större engagemang från hela samhälle i kampen mot en tilltagande och allt fräckare brottslighet.

Hans-Olof Pettersson är givetvis inte ensam i sin kritik. Allmänheten visade ganska tydligt var sympatierna finns när polisen för någon vecka sedan gick "man ur huse" för att manifestera sitt missnöje med situationen inom polisen.

Samtidigt kan jag inte befria mig från misstanken att det också borde gå att göra något åt den polisiära organisationen. När Matts Johansson deklarerar att 110 av totalt 160 poliser kan tjänstgöra dygnet runt, måste det föreligga något allvarligt systemfel när sporthandlaren och hans medarbetare i brist på samhällets resurser, tvingas ta risker och själva agera poliser.

Städer som Falun och Borlänge måste ha många poliser för att möta alla de uppgifter som är en naturlig del i större kommuner. I ett uppbyggnadsskede av polisen i Dalarna tycker jag att det till och med är befogat att "avlöva" mindre kommuner för att stärka polisverksamheten i en region som Falun-Borlänge, där uppgifterna är så många fler och ofta av ett allvarligt slag.

Men samtidigt måste polisledningen också se över den egna organisationen och ta ansvar för att resurserna används där de gör mest nytta i allmänhetens tjänst.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons