Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern avväpnar sig

Annons

Är människan i grunden flitig och vill göra rätt för sig? Eller är vi av naturen lata och låter bli att anstränga oss om vi inte måste?

Kring de frågorna brukar mycket av den politiska och moraliska samhällsdebatten kretsa. Alltså kring det som brukar kallas för människosynen. Men i den kommande valrörelsen blir det svårare att föra debatten enligt det vanliga mönstret.

Särskilt från vänsterhåll brukar det vara populärt att beskylla motståndarna för en krass och förfärlig bild av medmänniskan. Medan vänstern säger sig anse att medborgaren i grunden är god och alltid gör sitt bästa för andra och sig själv sägs högern stå för den kallhamrade egoismen. Att var och en ser till sitt eget bästa utan hänsyn till andra.

Människosynen brukar användas som argument särskilt när trygghet och arbetslöshet diskuteras. Högerns krassa syn skuldbelägger den arbetslöse, men det är väl inte hans eller hennes fel att det inte finns något arbete att få, brukar det heta från vänstern. Liksom att den sjuke eller förtidspensionerade verkligen inte kan arbeta, de fuskar inte.

Men efter det som hänt på senare år blir det betydligt svårare att föra debatten i de termerna. Numera har nämligen höger som vänster en ganska krass människosyn. Båda sidor vill använda piskan för att få den arbetslöse att fixa jobb och den sjuke att arbeta.

De borgerliga tror som bekant att ersättningsnivåerna i trygghetssystemen måste sänkas för att sysselsättningen ska öka. I klartext: I dag går en massa människor arbetslösa och långtidssjuka, som skulle kunna arbeta om de var tvungna.

Förfärligt, vilken människosyn kommer s, v och mp att trumpeta i valrörelsen?

I det senaste numret av partitidningen Aktuellt i Politiken gläds exempelvis statsminister Göran Persson åt utsikten att få ner arbetslösheten nästa år, utan att behöva sänka ersättningsnivåerna.

Men förutom att det i så fall till stor del kommer att ske genom ett tillfälligt offentligt sysselsättningspaket över valet glömmer Göran Persson att socialdemokraterna numera står för samma människosyn. Han vill bara använda en annan piska.

Den som vill vara säker på att få jobb framöver ska nämligen bli kontrollant. Försäkringskassan annonserar efter 300 "fuskjägare". Arbetsförmedlingen och a-kassan ska skärpa tillämpningen av nuvarande regler och skattemyndigheterna anställer för fullt för att öka kontrollen.

Regeringssidan gör alltså i grunden samma analys som de borgerliga. Det finns en massa människor som uppbär ersättningar de inte borde ha. Skillnaden är bara att piskan är ökad övervakning i stället för sänkt ersättning.

Det är onekligen en snabb förändring jämfört med bara för några år sedan. Minns vilket ramaskri av protester det blev över hela det politiska fältet när kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson talade om fusk med socialförsäkringarna. I dag håller alla med från vänster till höger.

Men därmed blir det också mycket svårare för vänstern att i den kommande valrörelsen tala om borgerlighetens förhärdade människosyn.

ANDERSJONSSON FRISTÅENDE KOLUMNIST

Mer läsning

Annons