Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänster för Europa

Annons

Saken offentliggjordes på Dagens Nyheters debattsida i förrgår. Bland 60-talet namnunderskrifter återfinns författare som Anders Ehnmark, Maj-Gull Axelsson, Lasse Berg, professorn i idé-och lärdomshistoria Ronny Ambjörnsson, fd chefredaktören Arne Ruth samt Palme-centrums chef Thomas Hammarberg.

I den politiska skaran återfinns fd statsrådet och ännu tidigare vänsterpartisten Annika Åhnberg, vänsterpartiets förre partisekreterare Kenneth Kvist, fd skolministern Ylva Johansson samt ABF-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

En vänsterförsamling med räckvidd från socialliberalism till mild vänstersocialism således.

Ur uppropet på DN-debatt citerar vi gärna följande:

"Misstron mot dagens EU visar att de demokratiska formerna måste ifrågasättas och förändras, så att alla unionens invånare känner att makten utgår från dem. Grundprincipen måste vara att göra de olika institutionerna mer öppna och ge mer makt till de folkvalda parlamenten."

Detta är viktigt. Just på den här punkten har EU-projektet misslyckats. Förklaringen till fjolårets nej-seger i EMU-folkomröstningen finns att söka här.

Radikala grepp måste till om EU ska övertyga som demokratisk konstitution.

Initiativtagarna till det nya nätverket "Vänster för Europa" har insett att frågan "ja" alternativt "nej" till EU är avgjord och att det nu handlar om att arbeta politiskt enligt de villkor och möjligheter, som Europaunionen erbjuder samt inte minst - att fortlöpande förbättra dessa villkor.

I uppropet pläderas för en samordnad europeisk försvarspolitik. På ledarplats varnade DN i går för att en sådan linje skulle få EU att fungera antagonistiskt gentemot USA, varför medlemskap i Nato skulle vara en bättre lösning om man vill påverka supermaktens statsledning i Vita Huset.

Strikt sakligt sett är DN:s resonemang riktigt. Frågan är emellertid om svensk NATO-anslutning överhuvudtaget är politisk möjlig. En sådan skulle verkligen stimulera vänsterns anti-amerikanska känslor och traditioner. Alternativet - medverkan i ett militärt EU-försvar är däremot en mer lättsmält säkerhetspolitisk lösning på vänsterkanten - inklusive merparten av de namn som just bildat det nya nätverket.

I politiken måste det sakligt sett allra bästa alternativet ofta stå tillbaka för det politiskt möjliga.

Tillkomsten av nätverket "Vänster för Europa" är ett fröjdesamt tecken på ökad realism i vänsterled.

Mer läsning

Annons