Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valvinden i landet avgör i Falun

Annons

Jag är tämligen övertygad om att valvinden i riksdagsvalet kommer att avgöra frågan om vilket eller vilka partier som kommer att få styra Falun under den kommande mandatperioden.

Den lokala valrörelsen i Falun har präglats av en återhållsamhet som jag inte känner igen från tidigare. Vad detta beror på har jag inte riktigt kunnat analysera, men en viktig anledning tror jag är Falupartiets låga profil i årets valrörelse. Partiet har inte ens kritiserat oppositionen för överbudspolitik den här hösten.

Falupartiets Maria Wilje har visserligen hunnit bli någorlunda varm i kläderna, men ännu har hon långt till Ulf Elgemyrs framtoning som, när det begav sig, utstrålade självförtroende och med glädje tog på sig rollen som "Mr Falun".

Det har dröjt länge innan väljarna i länets befolkningstätaste kommun fått klart för sig vilka kommunalrådskandidater som utgår de politiska alternativen i Falun.

Huvudmotståndare är socialdemokraternas Johnny Gahnshag och moderaternas Mikael Rosén. Duon representerar också de överlägset största partierna i Falun, så det är fullt naturligt att de utpekas som kommunalrådskandidater.

Under den innevarande mandatperioden har Falun som bekant styrts av sex borgerliga partier. Inom de egna politiska leden tycker de flesta att samarbetet gått bra och att borgerligheten har kunnat hålla sams. Men jag är inte lika säker att detta är en allmän uppfattning i de breda väljarleden. Jag tror att många upplevt att den politiska "mångfalden" inneburit beslutsmässiga långbänkar.

Personligen skulle jag helst se en "Faluregering" där moderater och socialdemokrater samarbetade. Falun behöver nämligen en politisk kraftsamling som en motvikt till den röda samarbetspartnern Borlänge, vars främsta företrädare i de fina salongerna säger sig vilja samarbeta med Falun, men som i de slutnare rummen i varje läge prioriterar Borlänge.

Men jag inser att det är orealistiskt med en Falukoalition mellan s och m. Jämviktsläget mellan blocken i dagens kommunfullmäktige (31-30) innebär att det måste till ett övertydligt budskap från väljarna för att klargöra vilken maktstruktur Falun bör få under de kommande fyra åren. Om detta också blir utfallet i valet är väldigt osäkert.

Lars Leijonborgs sensationella framgångar i opinionsundersökningarna är säkert något som oroar både centern och kristdemokraterna i Falun. I viss mån också moderaterna.

Socialdemokraternas ställning i Falun efter Ingalill Perssons sorti från kommunalpolitikens hetluft är vansklig att definiera. Partiet har ingen tydlig profil i Falun och därför är jag övertygad att endast en tydlig vänstervind i landet på söndag kan ge partiet fler mandat än de 20 stolar de för närvarande härskar över i fullmäktige.

Min slutsats blir därför att det blir de borgerliga partierna som får styra Falun också de kommande fyra åren. Kommunalrådet kommer att heta Mikael Rosén, idag moderat ordförande i kommunfullmäktige.

CHRISTER GRUHS CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons