Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valvinden avgör i Dalarna

/
  • Samarbetet mellan Abbe Ronsten (S) och Lotta Bergstrand (FP) har fungerat bra under mandatperioden. I valet på söndag ger Säterborna besked om vad de anser upp det blocköverskridande samarbetet.  Foto: Roland Berg

Annons

Nedräkningen har börjat. På söndag går svenska folket till val, och även om den senaste tidens väljarundersökningar gett alliansens ett tydligt försprång, är valutgången fortfarande en öppen fråga. De kommande dagarnas politiska aktiviteter får stor betydelse eftersom andelen väljare som är osäkra hur de ska rösta har visat sig vara omfattande. Partierna kommer inte att missa möjligheten att påverka.

I Dalarna hade i går 25 406 personer förtidsröstat. Der är en betydande ökning från valet 2006, då 17 894 personer av olika anledningar valde att besöka röstningslokalen i förtid. Det stora intresset för att rösta i förväg går igen i hela landet. Hittills har 771 399 förtidsröster registrerats, mot 579 733 röster vid samma tid inför valet 2006. Det behöver inte betyda att det totala valdeltagandet kommer att slå rekord, men måste ändå ses som en tydlig signal kring intresset för valet den 19 september.

Dramatiken i riksdagsvalet förtar inte intresset från kommunvalet. En granskning av utgångsläget i Ludvika, Smedjebacken, Hedemora och Säters kommuner ger anledning till ett par spekulationer. De rödgröna lär inte ha några problem att befästa en redan tidigare stark ställning i Ludvika och Smedjebacken. I båda kommunerna har Socialdemokraterna egen majoritet och oavsett valvinden i riksdagsvalet lär det blir en omöjlig uppgift för allianspartierna i Västerbergslagen att rubba på maktbalansen.

Men i Hedemora och Säter kan det komma att bjudas på överraskningar. Hedemoras socialdemokrater har haft en turbulent mandatperiod med personbyten på kommunalrådsposten vid tre tillfällen efter valsegern 2006. Debattklimatet har periodvis varit ansträngt och eftersom det finns en viss tradition med skiftande majoriteter i kommunen, är det inte helt omöjligt att valet resulterar i ett nytt maktskifte.

I Säter sprack den borgerliga alliansen efter förra valet. Folkpartiet fronderade och lierade sig med Socialdemokraterna, vilket innebar att alliansen aldrig fick regera. Det behövs inte särskilt stora röstförskjutningar i väljarleden för att också Säter får uppleva ett skifte vid makten. Den allmänna valvinden nästa söndag kommer att avgöra om den nuvarande maktkonstruktionen överlever.

Christer Gruhs
christer.gruhs@dt.se

Mer läsning

Annons