Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valrörelsen inledd

Annons

den 19 januari³2006³

Oppositionsledaren Reinfeldt och statsminister Persson framstår nu som arenans självklara tungviktare. Det är bra. Hela idén med Allians för Sverige bygger på att väljarna ställs inför två klara alternativ - Perssons ganska sönderregerade minoritetsministär (med eller utan framtida vänsterpartistiska ministrar) och den borgerliga alliansens nya, förhoppningsvis utvilade förmågor.

Fredrik Reinfeldt manövrerar skickligt, lägger sig ofta nära s-regeringen, och försäkrar att alliansen i regeringsställning ska göra jobbet bättre. Det är en taktik som effektivt blockerar sossarnas traditionella bruk av högerspöket i valrörelsen.

Mot den bakgrunden är det nödvändigt att folkpartister, kristdemokrater och centerpartister biter i det sura äpplet, gör avkall på partiprestigen och frimodigt omnämner moderatledaren Fredrik Reinfeldt som borgerlig statsministerkandidat.

Att ämbetet skulle tillfalla någon annan partiledare efter en eventuell borgerlig valseger är i nuläget icke sannolikt.

I gårdagens riksdagsdebatt försökte man från borgerligt håll förgäves avkräva Göran Persson ett besked om socialdemokratin planerar att ta in vänsterpartiet med egna ministerposter i en regelrätt, röd regeringskoalition.

"Folkfront" sade man förr.

Persson bör vara uppriktig här och inte hymla, på samma sätt som alliansens partier måste tala klartext om att deras statsministerkandidat bär efternamnet Reinfeldt.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg sköt i går in sig på det faktum att regeringen Perssons eländiga energipolitik med skrotning av helt kuranta kärnkraftsreaktorer kostar skattebetalarna närmare 20 miljarder kronor enligt en officiell utredning.

Påpekas bör att alliansens utsikter att driva en samfälld och effektiv energipolitik har ökat avsevärt, sedan centern under Maud Olofssons egid avsvurit sig sitt gamla kärnkraftsmotstånd och åtminstone vad ungdomsförbundet beträffar försiktigt börjat förespråka nysatsningar på kärnkraft.

Socialdemokratin däremot, som i synen på kärnkraften alltid stått moderater och folkpartister nära, är genom blockpolitisk förbistring hänvisad till energipolitisk samverkan med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Båda rabiata kärnkraftsmotståndare liksom tidigare centern.

I övrigt talade statsministern känslosamt om alliansens förmenta "attacker på sjuka, gamla och arbetslösa", interfolierat med specialdesignade, vackra vallöften till dessa viktiga väljargrupper.

Alliansens företrädare, särskilt oppositionsledaren Reinfeldt, avkrävde statsministern besked om kalasets finansiering. Hur få bättre sprätt på hjul, företagsamhet och jobbtillväxt?

Kort sagt - valrörelsen har begynt.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons