Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljarna säger ja till EMU

Annons

Så här uttryckte sig statsministern häromdagen:

"Vi går till folkomröstning när det är rätt för Sverige, och när vi är övertygade om att EMU fungerar så väl, som vi tror att det kan göra. Men den diskussionen för vi efter höstens val."

Härav förstås, att politik mer handlar om att hantera befintliga och invänta uppdykande opinioner än att aktivt skapa de opinioner man egentligen önskar.

EMU-motståndet är visserligen vikande men fortfarande starkt. Inte minst i Göran Perssons eget parti. Att uppskjuta EMU-anslutningsdebatten till efter valet är därför synnerligen klok - ehuru knappast heroisk - partitaktik. Men Persson bortskänker ogärna röster till EMU-fientliga Gudrun Schyman i onödan.

Smart är likaledes taktiken att låta ett antal s-märkta tidningar (varav en här i länet) predika EMU-fientliga budskap på ledarplats, så att godtrogna s-läsare bibringas uppfattningen att detta skulle vara, eller kunna bli, socialdemokratisk regeringspolitik. Nåväl, efter valet blir Göran Persson förhoppningsvis lite frispråkigare och vågar tala klartext om sin tilltänkta regeringspolitik i detta för sossarna speciellt kinkiga ämne.

För EMU är det faktiskt bra att Sverige haft en socialdemokratisk regering under EMU-frågans känsligaste tid.

Om socialdemokratin istället befunnit sig i oppositionsställning skulle partiets vänsterkrafter och rabiata EU- och EMU-motståndare haft betydligt större inflytande, än vad de har idag. Ty i opposition enas alltid socialdemokratin över alla fraktionsgränser.

Spydiga vänsterpartister brukar påstå att s-märkta regeringar ofta bättre effektuerar en borgerlig mittenpolitik än vad det borgerliga blocket själv vanligtvis klarar av. (Av utrymmesskäl låter vi dem stå helt oemotsagda.)

Enligt senaste siffrorna från statistiska centralbyrån (SCA) säger nu 46 procent av väljarna "ja" till svenskt EMU-medlemskap, medan nej-sägarna utgör 31 procent. Opinionsutvecklingen har klart gått till ja-sidans favör. För första gången är även kvinnorna nu positiva till EMU och euron.

I själva verket handlar det om EU-projektets fortlöpande konsolidering. Ett framåtskridande, som konservatismens (i ordets egentliga bemärkelse) tillbakavikande krafter i form av miljöpartiet, vänsterpartiet och den socialdemokratiska partivänstern försöker stoppa.

Mer läsning

Annons