Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt fil på internet

Annons

14 juni 2006

Vad det hela i grunden handlar om är att allt som går att omvandla till ettor och nollor, från nonsens till mästerverk och kvalificerade tjänster, kan paketeras och transporteras blixtsnabbt kors och tvärs över jorden genom fiberkablar.

Denna fantastiska möjlighet har revolutionerat tillgängligheten till information och hur vi kommunicerar.

Men som så ofta när ny teknik stjälper en gammal ordning över ända finns det smolk i glädjebägaren.

Ur ett producentperspektiv är det högst rimligt att upphovsmän ska få betalt för musik, film eller andra verk som går att dela över internet.

Men allt är inte svart eller vitt. För en del artister kan fildelning innebära ett genombrott för försäljningen snarare än ett sammanbrott.

Samtidigt är det svårt att räkna hem exempelvis en filmproduktion om biljettintäkter uteblir när den tänkta publiken föredrar att ladda ner den gratis på nätet.

Visionen om internet som ett ymnighetshorn som allt går att ösa gratis ur är förförisk, men felaktig.

Det finns inga garantier för att det man laddar ner olagligt i sin dator är det man vill ha eller att det inte gör skada.

Vanliga konsumenter kommer alltid att tjäna i längden på tydliga regler och ansvarsförhållanden, oavsett om det som konsumeras är varor i mataffären eller film- och musiktjänster på internet.

Gemensamt för både konsument- och producentperspektivet är att det handlar om aktörer på en marknad. Men det finns även ett medborgarperspektiv att ta hänsyn till.

Internet är i dag en integrerad del av både vårt privata och offentliga liv. Därför är det inte rimligt att skyddet av upphovsrätten ska ligga som en våt filt över all trafik av ettor och nollor och ge staten rätt att klampa in urskillningslöst i den virtuella världen i jakt på tonåringar som delar musik.

Lösningen på problemet ligger i producentledet. Producenterna måste koncentrera sig mer på internet som marknad, satsa mindre på lobbying mot lagstiftarna och mer på att erbjuda attraktiva alternativ som skapar mervärden för konsumenterna.

Då kommer det inte längre att finnas ett behov av att se varje fil som delas på internet som en kriminell handling och lagstiftarna kommer istället att kunna koncentrera sig på den riktigt farliga brottsligheten på internet.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons