Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet handlar om jobben!

Annons

Stockholm: "Det var ett viktigt besked. Nu har du bundit dig vid masten. Efter det här kan inte moderaterna slingra sig ur nedrustningen av det sociala skyddsnätet."

"Det var märkligt att finansministern blir så upphetsad av att jag står fast vid vår politik."

Ordväxlingen som kom i debatten mellan Pär Nuder och Fredrik Reinfeldt jag var städslad att leda i Grand hotells vinterträdgård säger mycket om hur det kommer att låta under valåret.

Arrangemanget hade annonserats ut som valrörelsens första sysselsättningsdebatt och hur jag än försökte få dem att tala om något annat halkade finansministern och moderatledaren tillbaka till socialförsäkringar och ersättningsnivåer.

"Socialdemokraterna värnar trygghetssystem, moderaterna rustar ner", sade Nuder.

"Jag vill inte ha ännu en valrörelse där vi tävlar om vem som ger mest", sade Reinfeldt.

Moderatledaren talade om systemen för att han menar att minskade skattekilar är viktiga för att minska arbetslösheten. Och då måste man sänka skatter för låg- och medelinkomsttagare och ersättningsnivåerna till sjuka och arbetslösa även om ekonomin går bra.

Finansministern bet sig fast för att trumfa in budskapet att moderaterna står för social nedrustning. Det har som bekant gått hem i valrörelser förr. Pär Nuder tyckte att moderatledaren kunde backa från sänkta ersättningar nu när ekonomin går så bra.

Men det gjorde inte Fredrik Reinfeldt. Och när jag sammanfattade att det inte spelar någon roll för moderaterna hur mycket pengar det finns i statskassan, ersättningsnivåerna måste sänkas ändå, hörde Pär Nuder ett sensationellt besked.

Retorik naturligtvis, i sak kom inga nya nyheter under debatten. Däremot blev det väldigt tydligt hur man kan sammanfatta de två största partiernas sysselsättningspolitik.

Pär Nuder vilade tungt på konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson som förutspått att den befintliga politiken leder till 100000 nya jobb de närmaste två åren.

Så mycket mer behöver alltså inte göras. Offentliga finanser i gott skick, låg inflation, bra utbildning, jämställdhet och trygga människor ska äntligen ge utdelning i nya jobb. Möjligen behövs ytterligare regelförenklingar och en del justering av skatter för småföretag.

Fredrik Reinfeldt upprepade att ändrade strukturer behövs. "Trygghet är inte att vara bidragsförsörjd, trygghet är att ha ett jobb", är en slogan vi kommer att få höra ofta som svar på socialdemokraternas "trygghet i förändring".

Bra som det är kommer alltså att stå mot att förändringar måste till. Vi kan få en väldigt tydlig valrörelse om hur de olika alternativen ser ut. Däremot är utgången långt ifrån given. Socialdemokraterna har en klar fördel i att det man har vet man vad det är, medan det okända kan skrämma.

ANDERSJONSSON FRISTÅENDE KOLUMNIST

Mer läsning

Annons