Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldshot mot poliser

Annons

Utländska exempel visar att kriminella kretsar emellanåt kan skaffa sig makt över polis och andra rättsvårdande myndigheter genom systematiska hot. Eventuellt kombinerade med mutor. Maffians metoder måste tyvärr misstänkas fungera även utanför Sicilien och Manhattan.

Svenska folkets tillit till polisen är fortfarande god, och kommer förhoppningsvis att så förbli. Den misströstan som emellanåt ventileras handlar övervägande om missnöje med polisens resurser - inte minst i glesbygder med nedlagda eller nedläggningshotade polisstationer. Folket där har orsak att känna sig otrygga.

Poliskårens etiska handel och vandel ifrågasätts ytterst sällan. Från korrupta bylingar i maskopi med kriminaliteten är vi hälsosamt förskonade i Sverige.

På samma sätt som det i enstaka fall kan lyckas att framgångsrikt skrämma och/eller muta exempelvis journalister, åklagare, revisorer eller inköpschefer till tystnad, handlingsförlamning eller annat "önskvärt" förhållningssätt kan även poliser visa sig tillgängliga för den sortens påtryckningar.

Vådshot riktat mot polismannen/kvinnan själv eller mot barn och andra anhöriga är en otäck, kraftfull påtryckningsmetod, som vissa kriminella mc-gäng tidvis försökt sätta i system. Liknande framstötar drabbar emellanåt journalister och åklagare.

"Fall aldrig undan för hot", är en uppmaning som vi tidigare publicerat på ledarplats. Den mest sannolika följden är att en enda eftergift sporrar gärningsmännen till ytterligare påtryckningsförsök. Metoden var ju framgångsrik. Uppmaningen att aldrig falla undan för hot är förstås lätt att säga eller rättare sagt skriva i ledarspalten. Men kanske inte fullt lika lätt att tillämpa för den, som själv drabbas av anonyma brev eller telefonsamtal med hot om våld mot familjemedlemmar.

Hot varvade med generösa mutor är en i sammanhanget beprövad metod som mjukar upp offret på samma sätt som det klassiska knepet vid krigsfångeförhör, där en brutal och en vänlig förhörsledare alternerar.

Den som en gång låtit sig mutas har förövrigt därmed gjort sig tillgänglig för utpressning. "Gör som vi säger, annars offentliggör vi vår lilla affär nyss".

En ny utredning om systematiserade hot mot poliser är på gång. Riksåklagaren, polisen inklusive Säpo, Domstolsverket samt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) samverkar. Det är bra.

Påpekas bör att det är polismordet i Hedemora och det faktum att polismän och rättsvårdare utsatts för hot - således inte misstankar om att poliser fallit undan för hot - som föranlett utredningen.

Utredningen får därför inte ses som något slags misstroendevotum mot poliskåren.

Mer läsning

Annons