Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbudget på vårkanten

Annons

Vid presskonferensen kunde finansminister Nuder, Lars Ohly och mp:s Yvonne Ruwaida relativt sanningsenligt tala om "samsyn och positiv anda".

Vid budgetsamtal, olika partier emellan, måste var och en av kontrahenterna ha tid och tillfälle att ventilera sina specialiteter och hjärtefrågor tillräckligt länge för att de egna väljargrupperna och medlemmarna ska hinna uppfatta saken och begripa att deras företrädare gör skäl för brödfödan.

Miljöpartiet viftade således stilriktigt och lämligt länge med krav på alternativa drivmedlel samt förbud mot pälsfarmar och djurförsök. Dock utan att nå någon egentlig uppgörelse med regeringen.

Vänsterpartiet ville ha mer pengar till kommunerna i finansplanen. Ett alltid populärt krav. Vidare krävde man en regeringsstrategi för högre kvinnolöner inom offentliga sektorn. Även det en propagandistiskt viktig signal från ett parti, som nu riskerar stora väljarförluster till det nybildade feministpartiet.

För regeringen Persson gällde att dels signalera god samstämmighet inom regeringsblocket, vilket lyckades. Dels signalera kommande krafttag mot arbetslösheten, vilket inte övertygade, trots finansminister Nudels välformulerade fraser om "sysselsättningspaketet".

Regeringen saknar ett övertygande recept för full sysselsättning. Diffust talas om "tillväxt". Tyvärr är vi långt ifrån övertygade om att den borgerliga alliansen heller har ett fungerande recept för full sysselsättning genom tillväxt. Den bör emellertid få förtroendet att försöka, där den tröttkörda s-regeringen ser ut att misslyckas. Förhoppningsvis har alliansen några övertygande tillväxt- och sysselsättningsrecept i bakfickan att visa upp inom en inte alltför avlägsen framtid. Eller?

Många analytiker anser att ökad tillväxt i ekonomin inte längre självklart medför fler arbetstillfällen på samma sätt som förr. När gamla tecken inte längre håller streck, måste radikalt nytänkande till.

Vem klarar den detaljen?

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons