Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valanalys: Mardröm eller önskedröm?

Annons

I går var det många ärrade politiker i Dalarna som hade anledning att fundera över vad som egentligen hände i kommunalvalet.

Jag tänker förstås i första hand på valutslaget i Hedemora, Älvdalen, Orsa, Falun, Mora och Säter.

I flertalet kommuner hade centern och folkpartiet och socialdemokraterna ett positivt resultat. Men valvinden från riksdagsvalet slog inte igenom överallt. Det innebär att det blir helt nya förutsättningar att arbeta politiskt i några kommunfullmäktigesamlingar. I Säter och Falun kan sena poströster och utlandsröster fortfarande spela valnattsresultatet ett spratt, medan situationen är mera klar på andra håll.

Hedemora tillhör de kommuner där den politiska bilden förändrats genom att nya kommunfullmäktige kommer att innehålla nio partier.

Under den här mandatperioden har socialdemokraterna, centern och moderaterna samarbetat i syfte att säkerställa en balans i ekonomin. Men vad händer när den nya fullmäktigeförsamlingen tillträder vid årsskiftet?

Givetvis kommer Ingvar Damm att gå in som socialdemokratiskt kommunalråd. Men med vilka vill han regera kommunen? Kanske vänder han sig till nykomlingen Hedemorapartiet vars grundare Lillemor Gunnarsson kommer från socialdemokraterna. Socialdemokrater, vänstern och Hedemorapartiet kan bilda regering i Hedemora utan inslag av borgerliga partier. Men frågan är vad Hedemoras socialdemokrater känner för förpliktelser till dagens regeringsbröder i moderaterna och centern.

Det faktum att socialdemokraternas ställning försvagades i valet kan innebära att partiet helst vill se en bred lösning i Hedemoras politiska styrning också under den kommande mandatperioden.

Valet i Älvdalen blev en märklig historia. Av de etablerade partierna var det endast folkpartiet som stärkte sin ställning. Framgång hade också nystartade Särnalistan som tog sig in i fullmäktige med buller och bång (tre mandat).

Hur Älvdalen kommer att styras efter årsskiftet är det väl knappast någon som vet med tanke på att väljarna örfilat så många partier - åtta av tio! En politisk mardröm eller önskedröm?

För de båda regeringspartierna, socialdemokraterna och centern, gick det käpprätt åt skogen. Partierna minskade med fyra mandat vardera.

Det blir, sanna mina ord, ingen lätt uppgift att sy ihop en ny och handlingskraftig regering i länets största kommun!

Valresultatet i Säter är intressant med tanke på att socialdemokraterna hade en betydande framgång, samtidigt som centern tappade mandat. Nu är det en öppen fråga vem som blir kommunalråd i Säter. Centerpartisterna i Säter måste också ställa sig frågan varför de misslyckas med väljarsympatierna när partikamraterna i Rättvik, Mora, Leksand och Gagnef har sådana framgångar.

Mora, ja. Det ska bli intressant att följa centern i den politiska verkligheten. Med söndagens exempellösa framgång i bagaget finns givetvis risken att det blir svårt att leva upp till alla förväntningar. Inte minst dem från näringslivets företrädare.

Vad som händer i Falun återstår att se. Jag inväntar poströsterna innan jag spekulerar i hur Faluns kommande regering kommer att se ut.

I landstinget kommer förstås socialdemokrater och vänstern att fortsätta regeringsinnehavet, även om vänstern gjorde ett dåligt val. Men även om jag tror att landstingsrådet Alf Johansson, s, principiellt kan tänka sig en annan samarbetspartner än Lars-Ove Hagberg i vänstern är klimatet sådant att de nuvarande makt-

havarna fortsätter tillsammans.
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons