Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågsvallen efter förbrytarjakten

Annons

Resterande Hallrymlingen greps i går. Även Tony Olsson har därmed återbördats till rätt sida av gallret. En av svensk kriminalhistorias mer remarkabla förbrytarjakter är därmed över. Debattens fradgande vågsvall övergår i sedvanlig högsommarstiltje.

Något bör samtliga berörda parter likväl ha lärt sig under de här dramatiska dygnen:

Berörda politiker kommer förhoppningsvis att exponera ett större engagemang (helst äkta) för kriminalvårdens villkor. På tjänste- och ämbetsmannasidan ökar ansvars- och säkerhetsmedvetandet.

En tidigare generaldirektör för kriminalvården (fd generalmajoren och dalkarlen i förskingringen Bertel Österdahl med ett förflutet vid Dalregementet) försökte på sin tid införa skärpta säkerhetsbestämmelser men stötte på hårt motstånd från kriminalvårdfacket. Personalen kände sig kränkt. Måhända skulle hans förslag vinna bättre gehör i dag?

För polisen har det inträffade säkert inneburit god övning och en rad nya erfarenheter.

Och rymlingarna själva har kanske bibringats en del välgörande insikter om det lönlösa i hela företaget. Man blir tämligen snabbt infångad.

Alla mest positivt i sammanhanget är dock att ingen på någondera sidan kommit till allvarlig skada trots att skjutvapen förekom både vid själva rymningen och under jakten.

Mer läsning

Annons