Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägkartaför klimatet

Annons

Det viktigaste budskapet i fredagens rapport från FN:s klimatpanel är att det går att göra något åt den globala uppvärmningen och att det inte kostar skjortan. Inte minst på det psykologiska planet är den slutsatsen viktig. Larmrapporter som följs av nya larmrapporter kan väcka medvetande och inskärpa allvaret i ett problem, men även leda till håglöshet eller fatalism.

Rapporten innehåller inte några revolutionerande nyheter utan är en sammanställning av läget. Den innehåller uppskattningar av effekterna av ny teknik, återplantering av skog, smartare energianvändning, förändrade konsumtionsmönster, förnyelsebar energi med mera. För- ochnackdelar med styrmedel och satsningar som spänner från lagar och skatter till forskning och information gås igenom.

Det står klart att utmaningen är enorm, men trots det är uppskattningarna om prislappen för att handla allt annat än det, set i sitt sammanhang. Att begränsa höjningen av medeltemperaturen till två grader uppskattas kosta cirka tre procent av världens samlade BNP fram till 2030. Kostnaden för att inte göra någonting är omstridd, men under alla omständigheter betydligt högre.

Terrängen som leder bort från klimathotet är nu kartlagd. Återstår att finna gångbara vägkartor att manövrera efter. Frågan är bara det globala politiska klimatet tillåter det?

Mer läsning

Annons