Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägarna en överlevnadsfråga

Annons

Tidigare i veckan kom både Vägverket och Banverket med beskedet att det saknas pengar för att verken ska kunna fullfölja sina investeringsplaner. Kostnaderna rusar i väg och utan tillskott av ytterligare statliga medel kommer många viktiga vägprojekt att läggas på is.

Enbart de vägprojekt som planeras för Stockholm slår omkull befintliga kostnadsramar. Kostnaderna ökar också för varje månad som går, vilket leder till en nästan omöjlig ekvation att hantera för Vägverket.

Regeringen konstaterar dessutom att redan de pengar som Vägverket borde anslå för att klara underhållet på det befintliga vägnätet rusar i väg i en sådan takt att kostnadsberäkningarna har små chanser att hålla. Det är därför inte så konstigt att den borgerliga regeringen allt oftare börjar diskutera alternativ finansiering för att klara angelägna vägprojekt. Infrastrukturministern sneglar förstås åt näringslivet som ekonomisk samarbetspartner.

Men hur stor är sannolikheten att vägarna i Dalarna skulle kunna få hjälp med finansieringen av vägprojekt som skulle öka säkerhet och standard på riksvägarna mot Sälen och Idre? En realistisk bedömning leder till slutsatsen att det inte är mycket som talar för att staten skulle kunna få hjälp med vägprojekt i vårt län, när det samtidigt finns så många andra angelägna och sannolikt mer intressanta projekt för näringslivets eventuella engagemang.

Visserligen är det en spännande tanke att kunna förmå en stor aktör som Skistar i Sälen att engagera sig i vägfrågan. Det gör förstås företaget redan genom att utnyttja sina kontakter med Vägverket och regeringen i avsikt att få igång vägbyggen på konventionell väg.

Men att dessutom vidga sitt ansvarstagande och bli en vägbyggaraktör tilltalar förmodligen inte det framgångsrika skidbolaget. Uppgiften att vårda och utveckla skidåkning, boende och upplevelse är tillräckligt stora åtaganden.

Återstår således att politiker på kommunal och regional nivå inser hur viktigt det är att vägarna mot dalafjällen prioriteras i kommande och reviderade vägplaner för Dalarna. Turismen anses ha goda utsikter att växa som näring i länet. Det gäller också sommaraktiviteterna i fjällen, som spås en betydande tillväxt tack vare den lokala näringens övertygelse om att det går att locka utländska gäster till fjällen även under sommarperioden.

En förutsättning för att lyckas är att vägarna håller hög standard och byggs så säkra som möjligt. Vägarna är en överlevnadsfråga för Dalarna.

Mer läsning

Annons