Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad menar Hans Karlsson?

Annons

Tillväxt är modeordet när vi talar om svensk näringspolitik. Men vi kan inte skapa tillväxt genom att prata. Det krävs handling.

Inlägget | Tillväxten

Under senare år har stora delar av svensk industri sålts till utlandet. Tillverkningsindustrin expanderar där produktionen kan ske billigast. Många arbetstillfällen har under senare år runnit ut ur Sverige och det skapas inte så många nya. Det statsbärande partiet tycks inte fästa stort avseende vid detta.

Vår arbetsmarknadsminister Hans Karlsson uttalade nyligen att "det ska inte vara några hisspojkar i Sverige". Vi ska i stället satsa på kunskapsjobben. Tanken är god men var finns och skapas kunskapsjobben? Vem skapar dem?

Staten tänkte på samma sätt för fyrtio år sedan. Då försvann den svenska teko- och skoindustrin och en del annat. Det var smärtsamt för många, men det fanns vid denna tid andra industribranscher och en offentlig sektor som drog till sig flertalet av de friställda. Vilka branscher är det i dag som ska suga upp alla som blir friställda?

Det är lätt att säga att vi inte ska ha några hisspojkar men vad ska vi ha i stället? Vilka kunskapsjobb åsyftar Hans Karlsson?

Nyföretagandet i Sverige är lågt om man beaktar de företag som överlever i vart fall något år efter att nyföretagarstödet upphört.

Vem vill i dag byta anställningens trygghet och bekvämlighet mot risktagandet där hela den existentiella situationen sätts på spel varje dag?

Det ges ingen riskbonus till den som själv skapar sitt arbete och bjuder arbete till åtskilliga anställda. Detta trots att egenföretagaren kan ta ut sin lön först efter att moms, sociala avgifter, preliminärskatt utbetalats till staten och lön till de anställda.

Vad händer med nyföretagartillväxten? Det är ju ändå därifrån som den stora tillväxten måste komma. I synnerhet då vi vet att många av våra egenföretagare går i pension inom tio år.

Hans Karlsson, det räcker inte att inte vilja vara hisspojke!

Ge grundskolan och högskolan hög kvalité, satsa på spetskompetenser, ge företagarna en riskbonus, ta bort skadliga skatter, förenkla administrativa rutiner, deklarera viljan och visionen i handling. Ge förutsättningar för tillväxt inom kunskapssektorn, men glöm inte att vi också behöver tillverkningsindustri.

Bertil Fagerberg är advokat, bosatt i Sundborn.

BERTIL FAGERBERG

Mer läsning

Annons