Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer i Holland?

Annons

Två etablerade partier - socialdemokraterna och ett liberalkonservativt parti - förlorade hälften av sina väljare från förra valet. Kristdemokraterna stärkte sina positioner. Triumferade gjorde den mördade Pim Fortuyns parti eller "lista", som rentav kan ingå i den kommande regeringen.

Somliga bedömare talar dystert om en våg av "strukturfascism".

Vad som kännetecknar Europas nya populistpartier är avsaknaden av ideologi, tradition och/eller folkrörelsebakgrund. Ett sådant parti kan blixtsnabbt fiska i alla möjliga och omöjliga nya, tvetydiga opinioner utan att den egna rörelsen protesterar. Man uppnår en "effektiv politisk hållningslöshet", som åtminstone i ett kortare tidsperspektiv kan ge överrumplande resultat. Minns ny demokratis kometartade karriär över det politiska firmamentet.

Populistpartier, obundna av det mångåriga parlamentariska arbete som hos etablerade partier skapat respekt för religionsfrihet och människovärde, kan hämningslöst spela på många människors rädsla för en främmande religion som islam och/eller kräva antidiskrimineringslagens slopande. Vilket den nu aktuelle Fortuyn gjort.

En talangfull, karismatisk missnöjespredikant, som ogenerat erbjuder klämmigt banala lösningar på komplicerade problem kan åtminstone temporärt charma avsevärda väljargrupper.

Likheten med mellankrigstidens fasciströrelser ligger framförallt i den ogenerade opportunismen - knappast på det ideologiska planet, även om en del figurer med fascistiskt förflutet återfinns hos moderna missnöjespartierns (som tex sverigedemokraterna). Koryféer som Hitler och Mussolini var under marschen mot makten utstuderat skickliga i konsten att säga exakt vad den lilla, skärrade medborgaren för tillfället helst ville höra - enkla, klämkäcka lösningar på komplicerade samhällsproblem. Och så förstås några lättidentifierade syndabockar att hetsa emot.

Däremot ska man inte ta för givet att den nya högerextremismen syftar till diktaturstaten. Historien går sällan i repris och mellankrigstidens politiska situation var väsentligt annorlunda tvåtusentalets.

Vad händer nu i Holland? Det nya partiets möjligheter att leva upp till sina väljares förväntningar förefaller begränsade. Framförallt därför att verksamheten i hög grad varit den mördade Pim Fortuyns enmansshow med honom själv som enda affischnamn utåt. Vi misstänker att organisationen ganska snabbt sönderfaller. Särskilt om partiet hamnar i en regelrätt regeringskoalition och drabbas av medansvar i tråkiga men nödvändiga beslut.

Det parlamentariska läget i Holland kommer att bli instabilt fram till nästa val.

Som mycket väl kan bli ett nyval sedan koalitionsregeringen havererat på grund av Pim Fortuynpartiets medverkan.

Mer läsning

Annons