Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrota hungern!

Annons

God morgon! Hoppas att frukosten smakar bra! Och att du är mätt. Det är nämligen inte alla som får äta sig mätta varje dag.

Efter det att du gick upp för trekvart sedan, under det att du duschade, gick på toaletten och klädde på dig, har 520 människor i världen dött av svält. Innan kvällen kommer 8 000 barn under fem år att ha avlidit! Siffrorna är ofattbara och skrämmande. 800 miljoner människor på vår jord hungrar. Det är inte acceptabelt.

Världens regeringar har i millenniumdeklarationen slagit fast att hungern ska halveras till 2015 och på längre sikt helt utrotas. För närvarande går utvecklingen åt helt fel håll. Varje dag dör 25 000 människor av svält.

Hungern har många orsaker. Krig och konflikter, stora brister i u-ländernas egen politik och sjukdomar har sin del men framför allt är det bristen på rättvisa och demokrati som är största boven.

Alla människor har rätt att leva ett värdigt liv. Därför är "hjälp till självhjälp" en viktig utgångspunkt för Lutherhjälpens arbete. Insikten har blivit allt starkare om att det inte räcker med akuta insatser. De strukturer som leder till att människor hungrar och förpassas till fattigdom måste förändras. Det handlar om orättvisa spelregler, globalt men också regionalt och nationellt. Det räcker inte om människor får möjlighet att förbättra sitt jordbruk med en bevattningsdamm eller förbättrad utsäde, om bönderna ändå blir utkonkurrerade av subventionerad lågprisimport.

Jordbrukspolitiken i EU är en av de faktorer som påverkar fattiga människors möjlighet att försörja sig. Sverige är en del av EU och därmed har vi ett direkt ansvar för att söka påverka EU:s jordbrukspolitik i rätt riktning. Vi har ett ansvar då subventionerad lågprismat från EU dumpas i u-länder och hur detta försvårar möjligheterna för odlare där att sälja på sina egna marknader.

Den stora utmaningen är att styra om jordbruket i EU så att det inte producerar överskott som bara kan exporteras till underpriser, så att svenska jordbrukare kan fortsätta sitt viktiga arbete, och så att jordbruket blir mindre skadligt för miljön. Det måste vara möjligt att leva som bonde i Sverige och överleva som bonde i Syd.

Svante Nyberg är kontraktsombud

i Falun och aktiv i Lutherhjälpen

SVANTE NYBERG

Mer läsning

Annons