Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Usel borgerlig propaganda"

Annons

Onsdagens ledare om regeringens löftesbrott mot småbarnsföräldrarna retade upp SAP Dalarnas familjepolitiska taleskvinna Barbro Hietala Nordlund på dalabänken i riksdagen.

Det är förstås problematiskt för henne att tidningen kallade lurendrejeriet mot barnfamiljerna vid sitt rätta namn: Ett löftesbrott.

Därför gick hon på fredagseftermiddagen ut i ett ampert pressmeddelande där hon betecknade vårt nyktra konstaterande som "usel borgerlig propaganda". Hietala Nordlund påstår tvärtom att politiken ligger fast.

Hur är det med den saken?

Det är lätt att ta reda på. Jämställdhetsminister Margareta Winberg uttryckte sig så här, två veckor före valet: "Det är ett löfte. Vi höjer från 23 000 till 32 000 från 1 juli nästa år".

Då hade Ringholm redan givit klartecken. Den 15 augusti skrev finansministern ett pressmeddelande om en förbättring för småbarnsföräldrarna, som uppmärksammades stort i valrörelsen.

"Jag kan nu konstatera att det finns ett sådant utrymme. Om vi socialdemokrater får svenska folkets förtroende avser vi att höja taken den 1 juli 2003", skrev statsrådet.

Tyvärr fick s det förtroendet.

Nu skriver rasande småbarnsföräldrar protestbrev till regeringen.

De får ett standardbrev som svar där löftet på klassiskt politiskt nyspråk gjorts om till "en avisering om regeringens ambition". Pinsamt!

Dessbättre har pålitligt "usla borgerliga propagandister" som s-kvinnornas ordförande Inger Segelström, ledande LO-företrädare och SSU-ordföranden Mikael Damberg uppfattat regeringen precis som den här tidningen och därför skarpt kritiserat det tydliga löftesbrottet.

Mer läsning

Annons