Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppställning för ny väg

Annons

Kommunledningarna i Falun och Borlänge driver på för att få i gång bygget av en ny vägsträcka på riksväg 70 förbi Sala under nästa år. Vägprojektet kostar 350 miljoner och nu föreslår Falun/Borlänge ett kommunalt förskott med högst 35 miljoner för att säkerställa byggstarten. Även Säter, Hedemora, Avesta och Sala vill vara med och dela på kostnaderna.

Det är en principiellt viktig fråga om kommuner ska låna staten pengar för att inte riskera att viktiga projekt skjuts på framtiden på grund av brist på pengar.

Förvisso är det bra med politiker som jobbar pragmatiskt och ser frågorna i stort, men metoden att kommuner ska förskottera staten indikerar att vi har en felfördelning av samhällets totala resurser.

Dala kanal

får nytt liv?

Nils Persson (s) väntas bli nytt kommunalråd i Borlänge om Peter Hultqvist lämnar posten efter nästa val och övergår till uppgiften som riksdagsledamot.

Perssons entré i politikens hetluft kanske också innebär en nytändning för projektet Dala kanal? Som ordförande för Byggnadsarbetarna har Nils Persson varit en av tillskyndarna till kanalen mellan Siljan och Gävle.

Men vi antar att Persson tvingats göra en del avböner innan Hultqvist lät välsigna den nye kommunalrådskandidaten.

Alkolås

räddningen?

Vägverkets alkoholexpert Hans Laurell anser att det inte räcker med en obligatorisk alkoholutbildning i samband med körkortsutbildningen för att minska antalet dödsfall i trafiken.

Han hoppas i stället på regeringens förslag om att alkolås ska ingå i alla nya fordon senast 2012.

I går inledde för övrigt infrastrukturminister Ulrica Messing arbetet med att övertyga EU-kommissionen i Bryssel om att låta Sverige bli försöksland för obligatoriska alkolås.

Möjligheten att få gehör för framställningen borde vara stor, trots att åtgärden kan ses som ett handelshinder.

Något erbjudande från regeringarna runt Medelhavet om att bli försöksland, lär inte EU få.

Mer läsning

Annons