Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp emot vapnen ...

/

Annons

Men det hindrade inte folkhopen att halshugga kommendanten och några av hans medhjälpare. Sedan bar man deras blodiga huvuden genom Paris gator. När människor agerar i grupp kopplar den mänskliga hjärnan ifrån det personliga ansvaret. Därmed inte sagt att det inte rådde stora orättvisor i 1700-talets Frankrike.

Jag minns en händelse då jag som chef fick ett klagobrev från några anställda. Brevet innehöll 7-8 namnunderskrifter. Jag talade med en av dem som undertecknat och konstaterade att "du Hans, har skrivit ett brev till mig". Han svar blev omedelbart "nej, det har jag inte".

Jag täckte då över alla andra namnteckningar och kvar fanns bara Hans. Han blev märkbart röd i ansiktet när han insåg att hans namnteckning betydde lika mycket oberoende av om det fanns ytterligare namnteckningar på papperet. Det går inte att devalvera sin namnteckning och gömma sig i ett kollektiv. Hans försvar var att han skulle ju själv aldrig kommit på idén att skriva brev om en sådan skitsak "men när dom andra ...."

När människor sedan beväpnar sig för att åstadkomma rättvisa, slutar det vanligen mycket illa. Det paradoxala med den franska revolutionen är ju att den slutade i envälde och fullkomlig diktatur, fjärran från frihet, jämliket och broderskap.

Jag skrev i förra veckan om min gamla musköt som stått undangömd i väntan på en ny vapenamnesti. Inge Nilsson hörde omedelbart av sig:

"Varför lämnar du en musköt till ett värde av 3 000 till polisen vid vapenamnestin? Denna gäller ju olagliga licensbelagda vapen och inte en gammal musköt. Varför gott samvete då? Säkert förvar hos polisen? Det är just vad den inte är, den kan bli ju skrotad och det vore ett helgerån att förstöra ett värdefullt historiskt samlarvapen. Lämna aldrig icke licensbelagda vapen till polisen!"

Jag frågade Inge: Hur vet man när ett vapen ska ha licens? Inge svarade:

Det kan i vissa fall vara svårt att veta, inte ens polisen klarar av det. Men är vapnet gammalt så är det i de allra flesta fall väldigt lätt att se även för en som är helt novis på vapen. Är det inget gevär för patroner utan en mynningsladdare så behövs det med all säkerhet ingen licens. Enda undantag är om det är ett modernt och nygjort exemplar och det är ju lätt att se för då är det fräscht och saknar patina.

Men i övrigt är det bra att veta att även bara en pipa som till och med är pluggad är det licens på om den kommer från ett licensvapen.

Sedan är det inget elände eller fara att ha gamla mynningsladdade vapen för de är obrukbara förutom för specialister (svartkrutsskyttar) om de är i sådant skick men ofta är väl skicket sådant att de inte skulle fungera. Så faran med gamla vapen är noll."

Tja, inte vet jag, men nog känns det bäst att skrota alla vapen.

Mer läsning

Annons