Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underkänd mörkerman

Annons

Kontroversen handlar om det folkvalda EU-parlamentets misstro mot den bigotte Rocko Buttiglione i rollen som kommissionär med särskild inriktning på frågor kring jämlikhet och mänskliga fri- och rättigheter. Parlamentet tillsätts genom val. Kommissionen befolkas genom de europeiska regeringarnas försorg. Kommissionen utövar mellanstatlig tjänstemannamakt.

Inför risken av ett svidande voteringsnederlag i parlamentet drog Barroso tillbaka sitt förslag om kommissionens nya sammansättning och lovade att inom en månad presentera en ny lista med mer passabla namn. Barrosos nya lista saknar helt säkert det kontroversiella namnet Rocko Buttiglione.

Buttiglione företräder en nattstånden katolsk kulturkonservatism med förankring hos konservativa kretsar långt ut till höger. Han utpekas som medlem i högerkatolska obskyra organisationen Opus Dei, som hade en stark ställning i Francodiktaturens Spanien.

Barrosos reträtt i Europaparlamentet inför risken av voteringsnederlag beskrivs med rätta som en seger för unionens socialdemokratiska, liberala och mittenpolitiska krafter. En omvändelse under galgen är likväl en omvändelse.

I fallet Buttiglione visade parlamentet stor och välgörande självständighet gentemot kommissionen. Kanske ett litet steg på den långa vägen mot en framtida, europeisk demokratisk federation, dit vägen fortfarande syns oss väldigt lång.

Mer läsning

Annons