Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undanröj strejkhotet!

Annons

Svenskt Näringsliv har som regel hyllat principen att det är bra med decentraliserade lönerörelser, eftersom en av ledstjärnorna för marknadsekonomi är att de som närmast berörs av verksamheten också bäst vet vad den tål av kostnader och andra påfrestningar

Handelns egen arbetsgivarorganisation hävdar att lönehöjningar under en treårsperiod med 13,02 procent för detaljhandeln och 11 procent för lageranställda inte är för dyrt. När Svenskt Näringsliv går in och kör över sitt eget medlemsförbund och stoppar avtalet måste organisationen också ha övervägt konskvenserna.

Beslutet att undanröja uppgörelsen äventyrar ju utvecklingen på ett dramatiskt sätt. Även om vi fortfarande kan hoppas på medlarnas insatser, är risken för en strejk uppenbar. Stängda butiker och andra störningar i handeln lagom till påsk blir dyrbart för handeln och skapar dessutom oreda och obalans i förhandlingsklimatet.

Svenskt Näringsliv hävdar att det är den konkurrensutsatta industrin som ska bilda norm i avtalsrörelsen, inte handeln. De nivåer som parterna diskuterade under veckoslutet ligger långt över den "samhällsekonomiskt rimliga nivån", för att återge vd i Svenskt Näringsliv, Urban Bäckströms, bedömning.

Men även handeln är en bransch, präglad av konkurrens. Uppbyggnaden av köpcentra och inslag av butikskedjor från utlandet har inneburit stora krav och förändringar, inte minst när det gäller tillgänglighet. Handelsanställdas arbetstider påminner numera om dem inom sjukvården; öppethållande från tidig morgon till sen kväll, vardag som helgdag. Lönebilden visar också på tydliga paralleller.

Därför är det inte så konstigt om arbetstagarna tycker att LO:s centralstyrda låglönesatsning ska ge ett positivt utfall för de anställda i handeln. Till skillnad från arbetskamraterna vid sjukhuset, är de handelsanställda beroende av vad som händer på marknaden. Att de vill ha del av landets positiva ekonomi är inte särskilt förvånande.

Svenskt Näringslivs uppgift är att väcka opinion inför de framtidsrisker som arbetsgivarna befarar med lönerörelser som "bär i väg" i skydd av högkonjunkturens svallvåg. Men för trovärdighetens skull måste Urban Bäckström och hans medarbetare också våga säga ifrån i debatten om orimliga löner och förmåner till troppcheferna i det svenska näringslivet.

Nu blåser den fackliga organisationen till strid. Det ger Svenskt Näringsliv en chans att snabbt återta initiativet genom att ge mandat åt handels arbetsgivarorganisation att klara ut löneuppgörelsen. Därmed undanröjs strejkhotet! Samtidigt elimineras risken för att den interna konflikten mellan arbetsgivarna får större konsekvenser än nödvändigt.

Mer läsning

Annons