Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivelaktig valseger för Mugabe

Annons

I Zimbabwe avlöpte valen oväntat lugnt under livligt utbyte av anklagelser för landsförräderi respektive valfusk huvudmotståndarna emellan. Grav misstanke föreligger om att det verkliga valresultatet inte överenstämmer med det officiella. Mugabes regeringsparti har inte bara verbalt utan även med matmutor bearbetat valmanskåren i valrörelsen. Oppositionens företrädare har även bearbetats handgripligen.

President Robert Mugabe förefaller ovillig att lämna ifrån sig makten till oppositionen oavsett varje valutgång. I egenskap av president anser han sig höjd över partipolitiken. Parlamentarism är ett okänt begrepp i en stat, där 30 procent av parlamentsplatserna författningsenligt tillsätts av presidenten personligen.

Den nu 81-årige Mugabe har genomgått en sorgesam utveckling från frihetshjälte till despotisk landsfader. Ett annat exemplar av arten häckar i Havanna.

Mugabe lever inte i evighet och "utvecklingen" i form av svält, korrumption, vanskötsel och allmänt förfall arbetar rimligtvis emot honom.

Oppositionen har uppenbarligen haft avsevärda valframgångar och kommer förr eller senare att erövra regeringsmakten i Zimbabwe. H.L

Mer läsning

Annons