Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåhundra år av människorätt

Annons

På torsdagen var det årsdagen av utropandet av de mänskliga rättigheterna. Den 26 augusti 1789 antog den franska nationalförsamlingen den "förklaring om människans och medborgarens rättigheter" som legat till grund för mycket av den moderna synen på mänskliga rättigheter.

Sverige har alltid slagit sig för bröstet och hävdat sin överhöghet när det gäller att skriva på och uppfylla internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Men i verkligheten är det lite si och så med kunskapen om och praktiseringen av mänskliga rättigheter.

Sverige kritiseras nu skarpt av bland andra FN:s flyktingorgan för behandlingen av irakiska flyktingar. Migrationsverket vill sända tillbaka flyktingarna till Irak, och helst få dem att självmant och frivilligt återvända. Gör de inte det sänker verket den dagersättning flyktingarna har rätt till.

Detta är ett synnerligen fult och manipulativt sätt att behandla flyktingarna. Enligt samstämmiga uppgifter är det mycket svårt och farligt för exempelvis hjälporganisationerna att arbeta i stora delar av Irak.

Är det rimligt att försöka tvinga människor att återvända dit? Inte ens den nyutnämnda svenska ambassadören till Irak kommer att ha ett kontor där, utan posteras i Jordanien. Irak är tydligen farligt för vissa, men säkert för andra.

Det finns mycket kvar för många stater att lära om de mänskliga rättigheterna, mer än tvåhundra år efter att de antogs för första gången.

Mer läsning

Annons