Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turerna kring Kupolens tillkomst

Annons

Att Borlänge är, och särskilt under Georg Karlssons tid var, en kommun som styrs med fast hand kan undertecknad verifiera som verkat genom Högskolan Dalarna i både Falun och Borlänge under många år.

Kupolen tillkom i första hand inte som ett köpcentrum utan som en nationell och regional arena för stora evenemang. För byggherren SIAB var även högskolebyggnaden i Borlänge en bricka i spelet för Kupolens tillkomst 1990-91. SIAB:s risk med Kupolen skulle mildras genom hyresintäkter från statliga Byggnadsstyrelsen som då ansvarade för samtliga statliga byggnader.

När Högskolan Dalarna 1993 själva blev ansvariga för sina hyreskostnader stod det klart att hyran till SIAB var den högsta i Sverige för högskolebyggnader.

Att Kupolen inte blev den nationella och regionala arena för evenemang som var avsikten, utan enbart ett köpcentrum, är en helt annan historia.

Peje Michaelson

f.d. rektor för Högskolan Dalarna

Svar: Du har så rätt. Kupolen skulle från början mest vara en stor mässhall. Jag har själv varit där och lett seminarier, så jag vet.

Men det visade sig att behovet av den typen av lokaler inte var så stort i Borlänge med omnejd. Så handeln tog över mer och mer och nu definitivt när butiker inrymts även i det tredje planet. Med allt vad den utvecklingen inneburit för centrumhandeln och affärsidkarna i de omkringliggande kommuner.

Samtidigt är det svårt att moralisera över det. Trots protester från miljöhåll mot ökad bilåkning, konsumism och ilskna grannar som ser sin egen handel utarmas vill kunderna uppenbarligen åka till Kupolen. Lika litet går det att uppröras över att ett byggbolag ser till att skaffa sig så förmånliga villkor som möjligt.

Däremot kan ditt historiska vittnesmål ge något att tänka på för de politiker som i framtiden sitter på andra sidan förhandlingsbordet när mässhallar eller köpcentra planeras.

Anders Jonsson

chefredaktör

Mer läsning

Annons