Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckfrihet i fara

Annons

En moderat riksdagsmotion på 70-talet krävde att tidningar som skrivit kritiskt och/eller avslöjande om ett företags verksamhet och därvid åsamkat företaget ekonomiska förluster, skulle kunna göras ekonomiskt ersättningsskyldiga. Som tur var blev motionen välförtjänt nedröstad i kammaren.

Nu är det dags igen. Några professorer, knutna till studieförbundet Näringsliv och samhälle (SNS) föreslår en uppluckring av svensk tryckfrihet, svensk yttrandefrihet och svensk offentlighetslagstiftning.

Fullt så öppenhjärtigt uttrycker sig herrarna emellertid inte i ämnet. I stället efterlyser man ett mer "normaleuropeiskt" perspektiv i frågan, varvid det typiskt svenska grundlagsskyddet för nyss nämnda rättigheter ifrågasätts.

Vilket är mer än lovligt smart. Utan grundlagsskydd kan nämligen offentlighetsprincipen, det vill säga medborgarnas rätt att ta del av offentliga handlingar hos myndigheterna, tas bort genom ett enkelt riksdagsbeslut. Varvid Sverige behändigt anpassats till just "normaleuropeisk" ordning. Inom EU råder ingen offentlighetsprincip.

Sak samma med det viktiga meddelarskyddet. En myndighetsperson som försöker eftersnoka vem som lämnat uppgifter till tidningar eller annan media, riskerar kännbara straff för detta. Denna goda tingens ordning saknar motsvarighet i övriga Europa. Även här ropas på "normalisering" - som i klartext innebär att grundlagsskyddet för meddelarskyddet ska slopas.

Åke Wredén heter en stridbar, pensionerad politisk redaktör från liberala Nerikes Allehanda. I en debattartikel varnar han skarpt för den pågående diskreta kampanjen mot tryckfrihetslagstiftningen, offentlighetsprincipen och yttrandefrihetsreglerna.

Wredén skriver bland annat:

"Endast Sverige har ett så starkt grundlagsskydd för nyhetsförmedlingen, samhällsdebatten och den konstnärliga friheten. Detta brukar vi vara stolta över i Sverige."

Han skriver vidare:

"Ju mer trycket utifrån ökar mot offentlighetsprincipen, tryckfriheten och meddelarskyddet - de tre mest 'onormala' sakerna i Sverige - ju farligare blir 'SNS-vägen'. Den normala ordningen i andra länder är lockande för dem som tycker att tryckfrihet och offentlighet är besvärande, och ju fler professorer som vill skrota Sveriges grundlagsmodell ju mer kommer aptiten att öka hos dem, som tror att de skulle kunna få igenom en annan ordning."

Kort sagt:

Här gäller att se upp! Viktiga värden står på spel.

Mer läsning

Annons