Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdigheten stor på spel

Annons

Det blir mycket intressant att följa den inhemska reaktionen på presidentens påbud om att USA ska minska bensinförbrukningen med 20 procent under de tio närmaste åren. I ett land där bilen, dessutom stora och energikrävande fordon, är en del av livsstilen, kommer säkert de flesta förslag som uppfattas som inskränkningar att motarbetas av olika intressen. Inte minst av den mäktiga bilindustrin.

Det var i sitt tisdagstal till kongressen som George Bush kom in på miljö- och klimatfrågan. Presidenten har hittills haft ett otydligt förhållningssätt till den globala miljöfrågan och nationens befolkning blev väl inte särskilt mycket klokare över presidentens innersta tankar efter uttalandet i förrgår.

Amerikas president borde ha ett tydligt budskap i klimat- och miljöfrågor. Bristen på en genomtänkt amerikansk strategi om hur världen ska hantera de sinande oljekällorna kan tyvärr bidra till att den globala omställningen skjuts på framtiden på ett sätt som leder till dramatiska konsekvenser.

Ska USA bli trovärdigt i den internationella debatten måste landet också kunna redovisa en handlingsplan som har ett tyngre innehåll än förslaget om att minska bensinförbrukningen över en tioårsperiod.

(CG)

Mer läsning

Annons