Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögstartat feministparti

Annons

Ett feministparti med Gudrun Schyman som affischnamn skulle sannolikt accelerera vänsterpartiets färd mot undergången, det vill säga ett valresultat under fyra procent.

Väljarintresset för ett nytt parti är fortfarande sensationellt stort, trots att de, som arbetar med projektet, hittills inte övertygat i vare sig ledarskap, organisationsförmåga eller kämpaglöd. Det kanske kommer.

I helgen höll feministinitiativet picknick i Humlegården i Stockholm. Endast tjoget intressenter infann sig, trots att huvudattraktionen hette Gudrun Schyman.

Detta antyder att den nya organisationen ännu inte funnit sin rätta aktivitetsform. Mötesfiaskot kan svårligen helt skyllas på grinigt könsrollskonservativa vädergudar, som lät hotande regnmoln hopas över Humlegården.

Ska ett nytt parti bildas, måste det ske nu, om det ska ha en chans i valet 2006.

Senare i valrörelsen koncentreras uppmärksamheten automatiskt på regeringsfrågan och därmed på de stora, etablerade partierna, varvid nykomlingen riskerar att hamna i medieskugga.

Gudrun Schyman utlovar besked om en eventuell partistart först i september, vilket är i senaste laget. Den relativa trögheten antyder att initiativtagarna börjat upptäcka att begreppet "feminism" rymmer många besvärliga variabler och tolkningsmöjligheter. Det finns nämligen ingen självklar, allom given feministisk politik. En socialistisk och en liberal feminist tycker ofrånkomligen olika i en rad frågor.

Likartade erfarenheter drabbade krist-demokraterna åren efter partistarten 1964. Då befanns stundom svårt att hitta en självklar, kristen politik. Pingstvännerna var oftast vapenvägrande pacifister medan de aktivt statskyrkokristna var försvarsvänner i konservativ anda. När försvarsfrågan kom på tal, gjorde pacifisterna den för många av dem överrumplande upptäckten att partiet nyss till ordförande valt prästen och reservofficeren Birger Ekstedt, som minst av allt ville avveckla landets militära försvar.

I en TT-intervju efter Humlegårdsmötet kommenterade Gudrun Schyman den pågående debatten om kvinnojourernas riksorganisation (Roks), som enligt henne fått feminismen att framstå som "en bunt med galna kärringar, som tror på konspirationer av pedofilnätverk".

Under alla omständigheter måste ett eventuellt nytt, feministiskt parti tidigt se upp med sådana extremistiska och sekteristiska krafter och kretsar i de egna leden.

Nästan alla, nybildade partier från krist-demokraterna till Ny demokrati har nämligen utövat stark lockelse på allsköns fantaster, extremister och rättshaverister, som ofta hunnit vålla partiet avsevärd skada innan de upptäckts och åtgärdats.

Ett partis tillblivelse är oundvikligen en tämligen turbulent historia.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons