Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trix med Las

Annons

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist bestäms en arbetstagares placering på turordningslistan utifrån den sammanlagda anställningstiden hos arbetsgivaren. Detta enligt lagen om anställningsskydd (Las).

Det betyder att en anställd med lång anställningstid har företräde att bli kvar framför den med kort anställningstid. Detta under förutsättning att han eller hon har tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet.

Inom byggbranschen är det mycket vanligt att företag bolagiseras eller att verksamheter delas upp i olika enheter med egna organisationsnummer men med samma ägare. Detta innebär att anställda kan flyttas mellan olika turordningsområden på ett sätt som är svårt att överblicka. Många har kontaktat mig i dessa frågor och berättat om vilka stora nackdelar detta medför. Bland annat på grund av att endast anställnings-tiden inom en enhets organisationsnummer räknas vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Arbetstagaren kan visserligen ha arbetat länge inom moderbolaget, men hela anställningstiden räknas alltså inte.

Lagen säger att vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska den anställde i första hand bedömas utifrån anställningstid. När lagen tillkom var det emellertid mycket ovanligt att företag bolagiserades eller att verksamhet splittrades upp i olika enheter.

Det är av yttersta vikt att lagen har den utformningen så att alla anställda behandlas på ett likvärdigt sätt. All anställningstid hos samma arbets-givare ska räknas då turordningslistan fastställs. Arbetsgivaren bör således inte ges möjlighet att frånsäga sig sitt arbetsgivaransvar genom att trixa med byte av organisationsnummer. Jag som socialdemokrat hoppas att vi får till stånd en förändring så fort som möjligt. Jag och flera socialdemokratiska riksdagsledamöter har också motionerat i riksdagen om en ändring av lagen.

ANNELI SÄRNBLAD

Anneli Särnblad är s-riksdagsledamot från Rättvik

Mer läsning

Annons