Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsamt småprat med röd kronprins

Annons

Kanske har jag nyss småpratat med sossarnas näste partiledare (och därmed måhända landets blivande statsminister). Samordningsminister Pär Nuder inföll i Dalarna i går och önskade språka med såväl den här tidningens politiske redaktör som med s-märkta DD:s exemplar av arten. På Bryggkaféet i Falun skedde "the connection".

Alltsomoftast nämns Nuder som Perssons efterträdare, vilket regelmässigt vållar upprörda känslor inom rörelsen.

Enligt Aftonbladets politiske analytiker Olle Svenning var Anna Lindh redo att bli partiledare för att därigenom blockera Pär Nuder. Även Svenska Dagbladet har spekulerat i det pikanta ämnet.

Vid tiden för sossarnas partikongress i april förkunnade Expressen med grov rubrikstil att "kronprinsen" Nuder kunde regera Sverige redan i höst.

Vid kaffekoppen talar Nuder entusiastiskt om en datorstyrd äldre metallsvarv, som han nyss fått sig förevisad hos ett företag i Avesta. Han tror på modernisering genom "teknikmöten", där modern teknik tillämpas på äldre industriella system. Så skapas tillväxt!

Nuder hoppas starkt på förnyelse genom EU och anser att Sverige har en av världens mest förändringsbenägna fackföreningsrörelser. Med stort gillande citerar han en metallklubbsordförande i Hofors, som nyss sagt att alternativen till vissa impopulära förändringar innebär någonting vida värre än själva förändringen. Så talar en sann radikal!

- Vår enda chans är att oavlåtligt flytta den svenska produktionen allt högre upp i förädlingskedjan, säger statsrådet filosofiskt.

Om globaliseringens faror i form av vidgade klassklyftor säger Nuder att han vill bekämpa denna negativa utveckling "med EU som verktyg".

- Socialdemokratin har alltid varit internationalistisk.

Såväl undertecknad som länskollegans Robert Sundberg frågar inte Nuder om eventuella karriärplaner i Perssons kölvatten. Icke av finkänslighet! Som garvade murvlar vet vi att frågans svar alltid blir ett och detsamma - ett orubbligt "nej" i enlighet med den politiska etikettens oskrivna regler.

Den kandidat som är korkad nog att glatt och sanningsenligt svara "ja" på frågan om sina partiledarambitioner, har med omedelbar verkan förlorat matchen och framstår som en politikens chanslösa wannabe.

Att bli riktigt klok på samordningsministern är inte helt lätt. Statsministerämne eller "evig statssekreterare", det är frågan.

Nuder ger inte intryck att vara en stark, karismatisk ledare och dynamisk kampanjpolitiker. Fastmer av skärpt, omdömesgill och höggradigt kompetent preblemlösare, fixare och faktotum i maktens högre korridorer. På Machiavellis tid fanns alltid en oumbärlig "grå eminens" i furstens omedelbara närhet.

Framtiden må utvisa Nuders definitiva kallelse.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons