Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tilltufsad trovärdighet

Annons

Plötsligt signalerar samma parti positivt intresse för regeringen Perssons krav på särlagstiftning inom EU för östeuropéer, som misstänks vara särskilt benägna för vad statsministern kallar "välfärdsturism".

Folkpartister och socialdemokrater har länge lidelsefullt hyllat visionen av ett nytt Europa utan gränser.

Båda partierna har alltid varit ideologiskt välförankrade i internationalismens principer. Låt vara med liberala, respektive socialistiska förtecken.

Med svår bestörtning reagerar nu många humanitärt sinnade internationalister på såväl folkpartiets som s-regeringens plötsliga intresse för en särlagstiftning, som ska diskriminera polacker, balter och annan östeuropeisk arbetskraft inom unionen.

Nyorienteringen rimmar synnerligen illa med liberalers och socialdemokraters högstämda lovtal tidigare till den fria rörligheten inom EU och skadar därför trovärdigheten.

En minst sagt märklig advokatyr utvecklas stundom i försöken att försvara s-regeringens särlagstiftning för östeuropéer. Priset tas därvidlag av Dalademokratens (s) ledarsida. Den ärade länskollegan försäkrar vältaligt att s-regeringens egentliga avsikt med särlagstiftningen är att skydda den oerfarna arbetskraften från Östeurpa mot ogina svenska arbetsgivare. Så omtänksamt!

Vad folkpartiets turer i frågan beträffar är följande varningsord på sin plats:

Det liberala partiet äventyrar sitt humanitära idéarv från Bengt Westerbergs tid!

Utrikespolitiskt hamnar Sveriges trovärdighet i farozonen. Polen har redan reagerat skarpt på regeringens omsvängning. Vårt land har ofta framhållits som internationellt föredöme i kampen för ett nytt, jämlikt och enat Europa med humanitära ideal. Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson har samtliga talangfullt hävdat denna vackra Sverigebild.

Så plötsligt denna åtminstone verbalt sett brutala omorientering. Varför?

Skådar vi ännu ett trist exempel på den klassiska svårigheten att anpassa ädla ideologier till en inte fullt lika ädel verklighet? För sådant måste man - trots allt - hysa viss respekt.

Eller handlar det om populistisk anpassning till dunkla, krasst nationalistiska opinioner och korporativa intressen med varierande grader av främlingsrädsla?

I så fall är det illa!

Mer läsning

Annons