Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till och med miljöpartisterna har fått nog av Miljöpartiet

Annons

Ibland brukar det skämtsamt sägas att miljöpartister är som vattenmeloner: Gröna på ytan men röda inuti. I regeringsställning har partiet visat att det ligger mycket i denna observation. Den rödgröna regeringen drar mycket mer åt rött än åt grönt. Miljöpartiet har gått med på att bli överkörda i hjärtefråga efter hjärtefråga.

Det har inte gått obemärkt förbi bland partiets medlemmar. Mer än 3 000 personer lämnade partiet under förra året, rapporterar Dagens Industri.

2015 hade MP 16 739 medlemmar, ett år senare 13 689 medlemmar – det betyder ett medlemstapp på drygt 18 procent på ett år. Tittar vi på siffrorna från 2014 så blir trenden än tydligare – från 20214 medlemmar till 13 689 – nästan en tredjedel av medlemmarna har alltså lämnat partiet på två år.

Miljöpartiets medlemsutveckling mellan 1987 och 2016. Bild från mp.se.

Det är ett välkänt faktum att små partier ofta straffas när de bildar regeringen med en betydligt större koalitionspartner. Men här är det inte bara väljarna som sviker i opinionsmätningarna, utan även de egna medlemmarna flyr det sjunkande skeppet.

Det borde få varningslamporna att blinka rejält i MPs partihögkvarter. Väljaropinioner kan vändas – MP har självt haft både med- och motgångar under sina dryga 30 år i svensk politik – men när de egna medlemmarna alieneras och inte längre finner sitt partiengagemang meningsfullt, så får man nog ta och fundera på om färdriktningen är den rätta.

Studerar man MPs medlemsstatistik över en längre tid så kan man förvisso se att det svänger rätt mycket mellan åren, men de senaste årens tapp ska inte undervärderas. Det är uppenbart att många medlemmar inte var bekväma med MPs tvärvändning på det migrationspolitiska området, då MP gick från att vara Sveriges mest flyktingvänliga parti till ett regeringsparti som stänger gränser.

Lägg därtill fjolårets skandaler där Åsa Romsson och Mehmet Kaplan båda tvingades bort från makten.

Åsa Romson fick i fjol avgå både som miljöminister och språkrör för Miljöpartiet.

Regeringsmakten har slitit hårt på MP. Partiet tycks fast beslutet att visa att det är regeringsfähigt och att det inte ger upp vid första motgång. Det hedrar dem. Samtidigt är det nog hög tid för Socialdemokraterna att inse att de måste slänga ett köttben åt sina gröna vänner. Språkrören måste kunna visa upp åtminstone någon framgång för de egna medlemmarna. Annars blir nog priset till slut alltför högt även för Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons