Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningen vilseleder

Annons

Är frågeformulerarna framtidens verkliga makthavare? frågar tidningen i en ledare den 1 februari. Anledningen är att riksdagspartierna har bestämt att frågan i folkomröstningen ska gälla om vi ska byta kronan mot euro. Detta har de EMU-positiva riksdagsledamöterna tydligen förstått och formulerat frågan så, att folkomröstningen ser ut att gälla enbart övergång till euro. Tidningen ska ha tack för sin kritik av detta.

Tidningen försöker dra sitt strå till ja-sidans stack med ett par märkliga påståenden:

1. Dels att 70-, 80- och 90-talen var förlorade år i svensk ekonomi. Vad då förlorade? Att vi hade lägre arbetslöshet än övriga EU? Att vår BNP utvecklade sig i ungefär samma takt som övriga EU? Det hela slutade med en skräll 1992, säger tidningen helt riktigt.

Men skrällen berodde på att vi krampaktigt försökte behålla ett fast värde på kronan gentemot ecu:n, som var föregångare till euro. När vi sedan låtit kronan flyta fritt, har vår ekonomi stabiliserats. Men skadeverkningarna av läsningen till ecu:n har drabbat oss svårt under 90-talet. Trots detta har vi haft en bättre konjunktur än övriga EU". Det var således inte devalveringarna som orsakade skrällen 1992 utan att vi försökte hålla ett fast värde på kronan.

2. Dels att vi devalverade på 70- och 80-talen - dock inte på 90-talet, ty att devalvera är en aktiv handling. Det är riktigt att vi devalverade men trots detta var kronans värde i stort sett stabilt jämfört med till exempel dollar och franska franc. Mot italienska liren, engelska pundet och finska marken stärktes kronan. Mot D-marken förlorade kronan däremot i värde och det gjorde de flesta andra stora valutor också. Det framställs onyanserat i tidningsledaren som om kronan i stort sett föll mot alla andra valutor och att det bidrog till de så kallade "förlorade åren".

Om jag har misstagit mig när det gäller den ekonomiska historien emotser jag tacksamt tidningens svar på mitt inlägg i debatten.

SVERKER BERGLUND

Mer läsning

Annons