Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidens tecken

Annons

Hedemora Verkstäder (HV) och Vikmanshyttans socialdemokratiska förening läggs ner. Två händelser som i sig inte har något med varandra att göra, men som säger väldigt mycket om den tid vi lever i.

Symboliken är närmast övertydlig, men visar kanske framför allt vilka utmaningar och vilket nytänkande som måste till om sysselsättningen ska öka.

HV stammar från Hedemoras första industri, som startade redan 1878. Socialdemokraterna i Vikmanshyttan hade sin storhetstid när bruket gick som tåget och fackföreningarnas medlemmar var kollektivt anslutna till partiet.

När industrijobben tröt och kollektivanslutningen upphörde sinade också medlemstillströmningen. Nu finns det knappt några kvar i s-föreningen som bildades 1918.

För Hedemora Verkstäder är det globaliseringen och beroendet av en kund som lett till slutet.

Pappersmasseindustrin expanderar inte längre i Europa. Investeringen i den nya pappersmaskinen i Kvarnsveden är den sista Stora Enso kommer att göra i den klassen, enligt företagsledningen.

Och när utbyggnaden sker i andra delar av världen minskar också efterfrågan på HV:s filter till massaindustrin. Det blir billigare att köpa på annat håll.

Den gamla tiden med det trygga bruket där patron och partiet tog hand om medborgarna och tryggheten är alltså definitivt förbi. Visserligen går basindustri som stål och gruvor bra just nu. Framför allt för att Kina växer så det knakar. Men problemet är att industrin ändå inte ger några nya jobb. I själva verket har den sysselsättningen trendmässigt minskat sedan mitten av 1960-talet.

Ska gamla bruksorter vända utvecklingen krävs alltså helt andra tag. Framtiden ligger i ny teknologi och privat tjänstemarknad. I egna initiativ som ger små företag som kanske kan växa sig stora. I stället för de som varit stora, men som får färre och färre anställda, om de över huvud taget blir kvar.

Men då kan man inte vänta på hjälp från någon annan. Finns den initiativförmågan? Pressade kommunalråd och tjänstemän med uppgift att främja näringslivet levererar standardsvar.

Det återstår fortfarande att se om Bergslagen klarar omställningen från patron till egenmakt.

023-936 15

Mer läsning

Annons