Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden omogen för Euro

/

Annons

Utspelet är vågat. Alliansregeringen som helhet har sagt att ingen EMU-folkomröstning är aktuell under den innevarande mandatperioden. Ett regeringsparti bör inte onödigtvis sätta ytterligare myror i väljarnas huvuden i situationer, där det nuvarande beståndet redan är mer än lovligt stort.

Vi menar inte att frågan ska beläggas med tabu för borgfredens skull. Debatten i sakfrågan måste pågå oavlåtligt. Men kravet på ny folkomröstning nu är förfelat.

Tiden verkar för fullödigt svenskt EMU-medlemskap. Förr eller senare kommer en ny omröstning, alternativt ett riksdagsbeslut, som kör över folkomröstningsresultatet från anno 03.

För endast fyra år sedan folkomröstade svenska folket om EMU. Tiden är helt enkelt inte mogen för ytterligare en folkomröstning i samma ämne efter så kort tid. Folkpartiet överskattar grovt sin opinionsbildande förmåga. Om nu avsikten verkligen är att åstadkomma vad man formellt kräver. Politik är ett spel med många bottnar.

Möjligtvis tror inte folkpartiets taktiska expertis alls på en ny folkomröstning. Avsikten kan vara att hamna i fokus för intresset och få partiet att framstå som frejdigt pådrivande i framtidsfrågorna. Någon risk för genant nederlag i folkomröstningen föreligger inte, då övriga riksdagspartier kommer att motsätta sig att en sådan överhuvudtaget arrangeras nu. Mot den bakgrunden får vi lite större förståelse för utspelet.

Svenska folkomröstningar är endast rådgivande. Ett folkomröstningsresultat kan köras över av riksdagen, så fort majoriteten vill och vågar.

Den dag väljarmajoriteten i upprepade opinionsmätningar visar sympati för fullständigt EMU-medlemskap, fattar regering och riksdag bara det nödvändiga beslutet. Så skedde med riksdagsbeslutet om högertrafike på 60-talet, trots att en tidigare folkomröstning entydigt pekat på fortsatt vänstertrafik.

Ytterligare en folkomröstning i EMU-frågan är således onödig.

Folkpartiet önskar sig en framtids-och profilfråga och det fullständiga EMU-medlemskapet är ingen dålig sådan för ett framstegsvänligt mittenparti. Stor samsyn finns hos sossar och moderater, som emellertid av skilda skäl föredrar att ligga lågt i det fortfarande kontroversiella ämnet.

I politiken räcker det inte med att ha rätt i sak. Tillfället måste dessutom vara det rätta. Mest sannolikt skulle en ny EMU-folkomröstning efter endast fyra år framförallt gagna nej-partierna inom och utom riksdagen - vänsterpartiet, miljöpartiet, junilistan samt sverigedemokraterna.

Folkpartiet skulle troligen också gagnas, då partiet kommer att framstå som radikalt pådrivande och framtidsinriktat. Men själva EMU-medlemskapet gagnas knappast av ett så högt spel, som mycket väl kan resultera i en nej-seger.

Vilken inverkan skulle förövrigt en folkomröstning redan nu ha på alliansens sammanhållning? Inte minst hos kristdemokraterna finns fortfarande starka anti-EMU-opinioner.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons